Po remontu jedrska elektrarna Krško začenja svoj 29. gorivni cikel. Foto: BoBo
Po remontu jedrska elektrarna Krško začenja svoj 29. gorivni cikel. Foto: BoBo

V NEK-u so začetno postopno segrevanje in priprave na zagon po remontu začeli pretekli konec tedna, ker so med tem zaznali odstopanje pri delovanju dveh izolacijskih ventilov, so ju zamenjali in segrevanje ter druge postopke preverjanja nadaljevali v sredo. Takrat so tudi napovedali, da jo bodo v omrežje vnovič vključili ta konec tedna.

Tokratni remont so začeli po izključitvi elektrarne iz omrežja 1. oktobra. Predsednik uprave NEK-a Stane Rožman je ob napovedi remonta razložil, da naj bi ta stal približno 20 milijonov evrov, v nuklearki pa so strošek pokrili z lastnimi sredstvi.

Pojasnil je še, da je jedrska elektrarna od zadnjega remonta oz. zadnjih 18 mesecev delovala izjemno stabilno, brez varnostnih incidentov in samodejnih ustavitev. Elektrarna je dosegla visoko raven jedrske varnosti in v omrežje oddala 8,23 milijarde kilovatnih ur električne energije. Predvsem pa je gorivo v navedenem obratovalnem obdobju ostalo nepoškodovano.

Rožman je še napovedal, da čaka elektrarno še to jesen kontrolni pregled Svetovnega združenja operaterjev jedrskih elektrarn WANO, prihodnje leto pa še mednarodne misije EPREV, ki bo preverila njeno pripravljenost za primer jedrske nesreče na lokalni in državni ravni.