Remont Nek naj bi stal okoli 20 milijonov evrov, kar bo elektrarna pokrila z lastnimi sredstvi. Foto: BoBo
Remont Nek naj bi stal okoli 20 milijonov evrov, kar bo elektrarna pokrila z lastnimi sredstvi. Foto: BoBo

Celoten projekt prenove je ob napovedi stal okoli 20 milijonov evrov, kar je Nek pokril z lastnimi sredstvi. Dela na elektrarni, ki je iz omrežja odklopljena od začetka oktobra, pa potekajo v skladu z načrti. Pred vnovičnim zagonom pa potekajo še vsa potrebna preverjanja opreme.

Ob tokratni prenovi so poleg rednih menjav goriva in rednih vzdrževalnih del izvedli še 27 tehnoloških posodobitev, namenjenih izboljšanju varnosti in zanesljivosti delovanja Neka.

Nek čaka na pregled iz tujine
Predsednik uprave Neka Stane Rožman je med obnovitvenimi deli med drugim navedel zamenjavo 56 gorivnih elementov in 15 kontrolnih palic s svežimi, pregled gorivnih elementov sredice in tesnosti gorivnih srajčk, pregled kontrolnih palic z metodo vrtinčnih tokov, pregled reaktorske posode in sekundarne strani uparjalnikov in 10-letni test tesnosti zadrževalnega hrama.

Nek bodo to jesen obiskali predstavniki Svetovnega združenja operaterjev jedrskih elektrarn (WANO), prihodnje leto pa še predstavniki mednarodne misije EPREV, ki bodo preverili pripravljenost elektrarne za primer jedrske nesreče na lokalni in državni ravni.