Nova linija s sofisticirano hladilno napravo bo omogočala izdelavo specialnih jekel. Foto: BoBo
Nova linija s sofisticirano hladilno napravo bo omogočala izdelavo specialnih jekel. Foto: BoBo
Acroni Jesenice
V Sloveniji primanjkuje metalurgov. Foto: BoBo
Acroni Jesenice
Veliko srečo imajo z ruskimi lastniki, ki stavijo na razvoj, je dejal direktor Blaž Jasnič. Foto: BoBo
Acroni Jesenice
Na dvorišču jeklarne Acroni. Foto: BoBo

Lansko leto je bilo glede poslovanja nekoliko slabše, saj je bilo izdelano deset odstotkov manj končnih proizvodov, realizacija pa je za prejšnjim letom zaostala za devet odstotkov, je pojasnil direktor Acronija Blaž Jasnič in dodal, da so leto 2015 vseeno zaključili z dobičkom.

Glavni razlog za padec prodaje je bila sprememba tržnih razmer, saj je veliko težavo povzročalo močno nihanje cen za jeklarno strateško pomembnih surovin, zlasti niklja. Ob padcu cen nafte so previdnejši postali tudi kupci Acronijevih izdelkov, svetovne proizvajalke nafte pa se v takšnih okoliščinah odločajo za odlog načrtovanih vlaganj.

Vseeno ni razlogov, da ne bi bili v letu 2016 optimistični, je prepričan Jasnič, saj se bodo po stabilizaciji cen surovin začeli izvajati načrtovani milijardni projekti na področju nafte in plina. Tako bo povpraševanje po jeklu večje, hkrati pa Acroni prihaja na trg z novimi zmogljivostmi.

Jekla za najzahtevnejše namene
Novo linijo z zelo sofisticirano hladilno napravo za toplotno obdelavo jekel za najzahtevnejše namene bodo predvidoma zagnali sredi leta. Značilnost hladilne naprave je, da izjemno natančno uravnava nihanje toplote, to pa Acroniju omogoča nadaljnjo spremembo prodajne usmeritve v izdelavo zahtevnejših proizvodov. "S tem širimo svoj portfelj. Prodrli bomo na določene nišne trge, kjer doslej nismo bili tako prisotni," je poudaril Jasnič.

Medtem ko 32 milijonov evrov težko investicijo v novo linijo še niso dobro končali, pa že razmišljajo o naslednji naložbi: v argon-kisikovo dekarburacijo (AOD) v segmentu sekundarne metalurgije za bolj ekonomično izdelavo visokospecialnih nerjavnih jekel.

Direktor Jasnič je poudaril, da se bo tako naložbeni ciklus v Acroniju nadaljeval, ter ob tem ocenil, da imajo veliko srečo z ruskimi lastniki, ker razumejo, da samo vlaganja v razvoj prinašajo dolgoročno prihodnost.

Težavno iskanje kadrov
Zaradi zagona nove linije načrtujejo okoli 50 dodatnih zaposlitev, želeli bi si predvsem metalurgov, ki jih trenutno v Sloveniji primanjkuje. Slovenske šole so namreč pred 20 leti ukinile program za metalurškega tehnika. Z novim šolskim letom se bo v Slovenijo šolanje za metalurškega tehnika vendarle vrnilo, sicer za zdaj zgolj na Ravnah. O uvedbi na Jesenicah se še dogovarjajo.

Do leta 2020 se bo upokojilo skoraj 200 od trenutno 1130 zaposlenih, zato bodo ustrezne kadre poskušali zagotoviti tudi z okrepljenim štipendiranjem. Metalurgija medtem postaja vedno bolj sofisticirana z računalniško podprto tehnologijo.

Kadrovske štipendije
Ravnateljica Srednje šole Jesenice Andreja Vehar Jerman je pojasnila, da je v zvezi s promocijo poklica metalurg in metalurški tehnik ter deficitarnih strojniških poklicev marsikaj odvisno od javno izražene namere o ponovni uvedbi kadrovskih štipendij pri Acroniju. Potrudili se bodo prisluhniti potrebam zgornjesavskega gospodarstva, je zatrdila.

Razpis za vpis v program metalurški tehnik je sicer možen šele za šolsko leto 2017/2018, saj so aktivnosti ministrstva v zvezi z razpisi za šolsko leto 2016/2017 tako rekoč zaključene.