Opozorilo predsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckerja Italiji glede novega predloga proračuna. Foto: Reuters
Opozorilo predsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckerja Italiji glede novega predloga proračuna. Foto: Reuters
Italijanski notranji minister Matteo Salvini se je na Junckerjev opomin odzval z besedami, da "v Italiji nihče ne naseda Junckerjevim grožnjam, ki našo državo primerja z Grčijo." Foto: Reuters
Evropo skrbi italijanski proračun

Finančni ministri držav v evrskem območju so na ponedeljkovem zasedanju v Luksemburgu znova izrazili zaskrbljenost zaradi italijanskih proračunskih načrtov in Rim pozvali k spoštovanju skupnih pravil.

Vedno višji javni primanjkljaj
Predlog italijanskega proračuna je na trgu vzbudil strah pred morebitno italijansko dolžniško krizo. Javni dolg države je 132 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), kar je drugi najvišji javni primanjkljaj glede na BDP v evroobmočju, poroča portal Deutsche Welle.

Prvi odzivi Evropske komisije na podlagi za zdaj razpoložljivih informacij, ki še niso uradne, so kritični, saj naj italijanski proračunski načrti ne bi bili v skladu z evropskimi proračunskimi pravili, opredeljenimi v paktu za stabilnost in rast. Rok za posredovanje proračunskega predloga Bruslju je 15. oktobra, Evropska komisija pa proračune običajno oceni novembra, ko jih preučijo in potrdijo še druge članice.
"Ena dolžniška kriza je bila dovolj, Italiji moramo preprečiti, da bi bila deležna posebne obravnave, saj bi to sicer pomenilo konec evra," je dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Italijanski notranji minister Matteo Salvini se je na Junckerjev opomin odzval z besedami, da "v Italiji nihče ne naseda Junckerjevim grožnjam, ki našo državo primerja z Grčijo".

EU pričakuje vzdržen predlog proračuna
Na ponedeljkovem zasedanju finančnih ministrov evroskupine v Luksemburgu sicer ni bilo Italije, kljub temu pa so ob robu odmevala vnovična opozorila Rimu, naj spoštuje skupna pravila. Italijanski finančni minister Giovanni Tria poziva k mirnosti, a njegovi kolegi izražajo zaskrbljenost zaradi proračunskih načrtov tretjega največjega gospodarstva v evrskem območju.

V evrskem območju od Italije po besedah šefa evroskupine Maria Cente pričakujejo "vzdržen in verodostojen proračunski načrt". "Vsi se zavedamo, kaj je na kocki. Vse nas veže evro. Potrebujemo preudarne politike za njegovo zaščito," je dejal.

Moscovici: Kupovanje priljubljenosti
Komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je že konec prejšnjega tedna povedal, da se proračunski predlog z 2,4-odstotnim nominalnim primanjkljajem, ki ga je italijanska vlada predstavila prejšnji četrtek, ne zdi v skladu s pravili. "Z večanjem javne porabe si lahko kupi priljubljenost za nekaj časa, a kdo bo plačal na koncu? Na koncu vedno plačajo državljani," je bil oster Moscovici.

Francoski finančni minister Bruno Le Maire pa je poudaril, da so pravila enaka za vse, saj so prihodnosti članic EU-ja prepletene. Le Maire je znova opozoril pred vzponom populistov in nacionalistov po Evropi, kar zahteva enotnost in dejavnost EU-ja, pa poroča STA.

Evropo skrbi italijanski proračun