V Rimu se je zbralo več deset tisoč nasprotnikov vlade. Foto: EPA
V Rimu se je zbralo več deset tisoč nasprotnikov vlade. Foto: EPA
Giovanni Tria
Italijanski gospodarski minister je sprva vladi predlagal 1,6-odstotni proračunski primanjkljaj, a se je vlada odločila za 2,4-odstotnega v letu 2019. Foto: Reuters
Rim
Vodja Demokratske stranke Maurizio Martina je kritiziral napovedano zvišanje proračunskega primanjkljaja. Foto: EPA
Več tisoč Italijanov protestira proti vladi

"To je trg demokratičnega prebujenja," so zborovanje na osrednjem trgu Piazza del Popolo v prestolnici komentirali v Demokratski stranki. Trenutni začasni vodja stranke Maurizio Martina je imel na trgu govor, v katerem je napadel vladajočo vlado, ki jo sestavljata Liga in Gibanje petih zvezd.

Voditelja gibanja in namestnika premierja Luigia Di Maia je izzval, naj se pojavi na balkonu premierske palače in proslavi "davčna in socialna darila", ki jih je vlada predvidela v prihodnjem proračunu.

Vlada je pred dnevi sporočila, da za prihodnje leto predvidevajo dvig proračunskega primanjkljaja na 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Prizori, ko je bila sprejeta odločitev o nespoštovanju fiskalnih pravil EU-ja, so bili zelo žalostni in vredni "banana republike", je še dejal Martina.

Tria zagovarja zvišanje zadolževanja
Italijanski gospodarski minister Giovanni Tria se je predtem postavil v bran načrtom vlade o zvišanju zadolževanja in zagotovil, da ne razmišlja o odstopu.

Italijanska vlada se je v četrtek dogovorila, da bo primanjkljaj države v letu 2019 znašal 2,4 odstotka BDP-ja, zaradi česar je Evropska unija izrazila zaskrbljenost. Vlada je takrat tudi zavrnila predlog Trie, da bi primanjkljaj postavili pri 1,6 odstotka BDP-ja, zaradi česar so se pojavila ugibanja o njegovem odstopu.

"Zavedam se evropskih skrbi, da načrtovana raven primanjkljaja ni v skladu z dogovorom EU-ja," je dejal Tria za časopis Il Sole 24 Ore.

Napoved zamajala borzo v Milanu
Napovedani primanjkljaj je zamajal tudi trge in borzo v Milanu, dvignili pa so se tudi pribitki na italijanske obveznice. Še več negativnih posledic na trgih se pričakuje v ponedeljek, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Tria, ki sicer ne pripada ne Ligi ne Gibanju petih zvezd, je še pojasnil, da se je za intervju odločil, da bi razblinil govorice glede njegovega odstopa, s katerim ni nikoli grozil. Gospodarski minister je prepričan, da bo napovedan primanjkljaj v resnici zagnal gospodarstvo bolj, kot so sprva pričakovali. Tako napoveduje, da bi rast BDP-ja po njegovem mnenju letos znašala 1,6 odstotka, prihodnje leto pa 1,7 odstotka.

Vodja Gibanja petih zvezd in industrijski minister Luigi Di Maio je kritike proračunskega primanjkljaja označil za sovražnike Italije, vodja Lige in notranji minister Matteo Salvini pa je dejal, da se požvižga na omejitve Bruslja.

EU svari, da je primanjkljaj preblizu trem odstotkom
Evropska komisija je v petek Italijo opozorila, da je dogovor o proračunskem primanjkljaju za prihodnje leto nevarno blizu mejni triodstotni stopnji. Italija je poleg tega tudi visoko zadolžena – dolg države znaša 131 odstotkov BDP-ja, kar je za Grčijo drugi največji dolg v območju evra in precej nad usmeritvijo EU-ja, da naj bi bila zadolženost države nižja od 60 odstotkov BDP-ja.

Več tisoč Italijanov protestira proti vladi