Njihov analitični prikaz po smeri naložbe je pokazal relativno visoko povečanje teh naložb, v zadnjih 12 mesecih so se te povečale za 1,3 milijarde evrov.

Medtem se slovenske neposredne naložbe v tujini v juniju niso veliko spremenile, v zadnjih 12 mesecih pa so se povečale za 0,7 milijarde evrov, je v najnovejši publikaciji Ekonomski odnosi Slovenije s tujino objavila Banka Slovenije.

Junija je bruto dolg do tujine znašal 50 milijard evrov, kar je 1,8 milijarde evrov več kot pred enim letom. V zadnjem letu so svojo zadolženost najbolj povečali centralna banka in s tujino kapitalsko povezana podjetja, država pa je zmanjšala zadolženost za 1,4 milijarde evrov. Skoraj polovica bruto zunanjega dolga je pripadala državnemu sektorju.

Saldo kapitalskega računa je bil junija skoraj izravnan, medtem ko je finančni račun izkazoval primanjkljaj v znesku 0,3 milijarde evrov. V tem mesecu ni bilo večjih izstopajočih transakcij, analitiki pa so omenili zmanjšanje obveznosti od dolžniških vrednostnih papirjev, saj so bile odplačane državne obveznice v znesku 0,3 milijarde evrov.

V prvih šestih mesecih je presežek tekočega računa znašal 1,4 milijarde evrov, kar je 326 milijonov evrov manj kot v enakem obdobju lani. Presežek menjave blaga se je zmanjšal za 347 milijonov evrov, presežek menjave storitev pa povečal za 67 milijonov evrov.

Presežek tekočega računa je v zadnjih 12 mesecih znašal 3,1 milijarde evrov. Tekoči račun je junija izkazoval presežek v znesku 156 milijonov evrov, kar je občutno manj kot junija predhodnega leta, ko je presežek znašal 307 milijonov evrov. Blagovna in storitvena menjava sta skupaj dosegli presežek v znesku 279 milijonov evrov.