Jelko Kacin meni, da na ministrstvu prehitevajo evropske inštitucije. Foto: MMC RTV SLO
Jelko Kacin meni, da na ministrstvu prehitevajo evropske inštitucije. Foto: MMC RTV SLO

Evropski poslanec LDS-a Jelko Kacin je na novinarski konferenci skupaj z vodjo poslanske skupine (PS) LDS Borutom Sajovicem izrazil presenečenje nad zakonskim predlogom o varstvu potrošnikov, ki med drugim predvideva ukinitev obvezne enoletne garancije.
"Ljudje me ustavljajo na cesti in pravijo, naj kaj storimo za njih v Bruslju. Vendar v EU-ju se da kaj spremeniti, le če nekdo ne prehiteva in ni bolj papeški od papeža. Kar se je zgodilo, je bilo preprosto neprimerno," je predlog ministrstva za gospodarstvo komentiral Kacin. Ob tem je dodal, da bi morali biti predlogi razumljivi in primerljivi, da bi imeli državljani možnost izbire. "Administracija je v tem primeru pokazala, da je sama sebi namen in se je spotaknila ter osramotila," je dejal.

Darja Radić se je danes sestala z uradniki, ki so pripravili predlog zakona o varstvu potrošnikov. Skupaj naj bi ugotovili, ali Evropska komisija res zahteva odpravo obvezne garancije.

Pojasnil je, da omenjena direktiva, na katero se predlagatelji sklicujejo, nikjer ne predvideva odprave obvezne enoletne garancije. V ozadju te direktive je namreč želja Evropske komisije, da bi kataloške trgovce prisilila, da v vse države članice blago dobavljajo po istih cenah.
Dodaja, da so direktive zgolj minimalni zahtevani standardi, pri tem pa ima vsaka država članica proste roke, da ohrani višjo raven varstva porabnikov, kot jo določa direktiva. Ta bo po njegovih besedah obravnavana šele konec januarja in zato ni nikakršne potrebe po naglici v prevajanju v nacionalno zakonodajo.

Slovenska dobra praksa
Na vprašanje MMC-ja, kako potem komentira zatrjevanje direktorja direktorata za notranji trg Petra Vrtačnika, da je Evropska komisija (EK) zaradi nevključevanja direktive v slovensko zakonodajo že poslala opomin in da nas čaka celo evropsko sodišče, je odgovoril, da je "gospod Vrtačnik prepričan o nečem, kar ni v njegovi pristojnosti."
"Če bo Evropska komisija ugotovila, da zakonodaja ni v skladu z direktivo, bo sprožila ustrezne postopke. Da pa nekdo v nekem strahu vnaprej skrajšuje postopke za javno razpravo in ne vključuje nevladnih organizacij, kaže, da ima zelo slabe argumente. S takim načinom se povzroča velika politična stranska škoda. Nekatere slovenske rešitve so primer dobre prakse in zgled, ki bi ga radi uvedli še v drugih državah, vendar trgovci nasprotujejo," je še dejal Kacin.
Sajovic: Storili bomo vse, da garancije ostanejo
Sajovic je zatrdil, da bodo v njihovi PS storili vse, da se obvezne garancije ne ukinejo. Hkrati meni, da smo pri uvajanju evropskih direktiv preveč servilni. "Strah in hitrost pred Brusljem sta neutemeljena in imamo še vedno čas, da morebitne napake popravimo, še preden pride položnica,"pravi Sajovic. Medijem se je ob tem zahvalil, ker so "s pritiski podaljšali rok razprave, ki je običajno od 30 do 60 dni, tokrat pa so zgodbo želeli končati v 14 dneh."