Foto: Pixabay Foto: dostopno
Foto: Pixabay Foto: dostopno

Stroški energentov so letos precej porasli v vseh trgovskih centrih. O konkretnih zneskih nočejo govoriti, češ da varujejo poslovne skrivnosti.

V Mercatorjevem priročniku je poletna temperatura od 24 do 26 stopinj Celzija. Ogrevanje, ko je to potrebno, poteka pri največ 18 stopinjah. Zaposlenim dajo po potrebi dodatna oblačila. Mercator za vsak objekt vodi energetsko knjigovodstvo.

Tudi v Sparu, od koder poročajo o zmanjševanju porabe energije za dva odstotka vsako leto, so uvedli projekt digitalne preobrazbe na področju energetskega knjigovodstva, ki omogoča sprotno opazovanje rabe energentov. Tako v nove kot v prenovljene trgovine vgrajujejo sisteme ogrevanja in hlajenja "CO2", ki za svoje delovanje ne porabljajo klasičnih energentov.

V verigi Hofer pravijo, da so od 2015 do danes znižali porabo energije za petino, in sicer z ugašanjem nočne razsvetljave, LED-svetilkami, nameščanjem sončnih elektrarn na strehe in uporabo 100-odstotne zelene energije. Med novimi ukrepi je zamenjava zunanje z LED- razsvetljavo, oglasni panoji pa bodo svetili le do zaprtja trgovin, in ne več do polnoči.

Lidl je šel letos na pot ogljične nevtralnosti, kar podobno kot v Hoferju pomeni nameščanje sončnih panelov in porabo zgolj zelenih virov.

Tudi v Tušu navajajo prehod na LED-razsvetljavo in sončno energijo. Letos so uvedli samodejni sistem za nadzor porabe energentov, centralni nadzorni sistem, omejitev časovnih okvirjev porabe. Odgovori so pravzaprav podobni.

Članice Evropske unije so se zavezale k zmanjšanju porabe elektrike za 10 odstotkov in plina za 15 odstotkov do konca marca. Več napora v to naj bi usmerila tudi gospodinjstva. Priporočila bo v akciji obveščanja kmalu izdalo ministrstvo za infrastrukturo.