Tržna vrednost podjetja Facebook naj bi bila po nekaterih ocenah celo 100 milijard dolarjev. To je približno 40-krat več od tržne vrednosti novomeške Krke. Foto: Reuters
Tržna vrednost podjetja Facebook naj bi bila po nekaterih ocenah celo 100 milijard dolarjev. To je približno 40-krat več od tržne vrednosti novomeške Krke. Foto: Reuters
Cena zlata je danes tik pod 1.750 dolarji, srebra pa okrog 33,8 dolarja. Lani aprila je srebro, ki velja za zelo špekulativno plemenito kovino, doseglo skoraj 50 dolarjev, nato pa v dveh tednih strmoglavilo za skoraj 20 odstotkov. Foto: Reuters
Ljubljanska borza
Osrednji indeks Ljubljanske borze SBI TOP (597 točk) se je v sredo zvišal za 0,07 odstotka in dosegel najvišjo letošnjo vrednost. Krkine delnice so se ob 350 tisoč evrih prometa podražile do 51,57 evra. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Do zdaj je imel največji "IPO" (kratica za Initial Public Offering, kar pomeni javno ponudbo delnic) Google, ki je zbral 1,9 milijarde dolarjev. Med vsemi ameriškimi podjetji je sicer na prvem mestu Visa (dobrih 19 milijard vreden "IPO" leta 2008), sledi pa General Motors (18 milijard lani).

Tržna vrednost 100 milijard?
Toda niti po javni prodaji delnic še ne bo odgovora na vznemirljivo vprašanje: kakšna je tržna vrednost Facebooka. Počakati bo treba do začetka trgovanja na borzi, predvidoma do maja. Ocene so različne in segajo od 75 milijard do vrtoglavih 100 milijard dolarjev.
Lani za skoraj štiri milijarde dolarjev prihodkov od oglasov
Kritiki opozarjajo, da gre za nov borzni mehurček in da podjetje čaka podobna usoda, kot jo je doživel MySpace. Facebook večino prihodkov ustvari z oglaševanjem. Po nekaterih ocenah naj bi lani podvojil oglaševalske prihodke na 3,8 milijarde dolarjev, letos pa naj bi sledila več kot 50-odstotna rast, na 5,78 milijarde.
Prestižni "IPO" bo vodil Morgan Stanley
Čas za Facebookovo javno prodajo delnic, ki jo bo vodila investicijska banka Morgan Stanley, je sicer idealen, saj je priljubljenost Facebooka izjemna, trgovanje s tehnološkimi delnicami pa zadnje čase optimistično. Tehnološki indeks Nasdaq se je januarja povzpel za osem odstotkov, S&P za 3,4, Dow Jones pa za dobre štiri odstotke.

Najboljši januar v tem stoletju
Tako donosnega januarja Wall Street v tem stoletju še ni videl - Dow Jones takšnega plusa v uvodnem mesecu leta ni doživel že od leta 1997. Vlagatelji so kar malo na rob potisnili evropsko dolžniško krizo. Grčija naj bi sicer še ta teden dosegla dogovor z zasebnimi upniki o odpisu dolga, kar je predpogoj, da Atene dobijo nov obrok posojila.

Finančne krivulje: Zakaj je Japonska še vedno zunaj "radarja" vlagateljev


Frankfurt najvišje po avgustu

Na evropskih delniških trgih je bil torek rahlo pozitiven, sredino dopoldne pa je bilo zelo optimistično. Frankfurtski DAX30 se je zvišal za več kot dva odstotka in prvič po avgustu presegel 6.600 točk. Vzrok za rast je tudi v objavi svežih proizvodnih podatkov iz Kitajske, Nemčije, Francije in Anglije, ki so bili boljši od pričakovanj.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi:

INTEREUROPA

+52,50 %

1,22 EUR

KRKA

+1,80 %

51,41

ZAV. TRIGLAV

+1,76 %

11,01

MERCATOR

+0,21 %

146,00

GORENJE

+0,00 %

4,19

NOVA KBM

-1,02 %

3,103

PETROL

-1,18 %

168,00

TELEKOM

-1,39 %

71,00


Donos slovenskih obveznic 6,26 %
Na obvezniških trgih je portugalska desetletna obveznica vendarle porasla, s čimer se je njen donos, ki je bil ta teden že nad 17 odstotki, znižal na 15,5 odstotka. Donos do dospelosti slovenskih desetletnih obveznic se je spustil na 6,26 odstotka. Pri ameriški obveznici donos že več kot en teden pada in znaša le 1,80 odstotka.
Srebro letos pridobilo 20 odstotkov
Zlato ohranja "bikovski moment". Trenutno je vredno skoraj 1.750 dolarjev in se je letos podražilo za več kot deset odstotkov. Še bolj kot zlato je zasijalo srebro, ki je od 1. januarja poskočilo za več kot 20 odstotkov. Razmerje med ceno zlata in srebra je bilo decembra 57, zdaj je 50.
Popularni srebrni kovanci
Vlagatelji so očitno že pozabili na zlom lanskega maja in so zaradi negotovih razmer spet pogumno na nakupni strani, tudi kot gre za fizično prodajo. Povpraševanje po srebrnih kovancih strmo narašča. Vodilni ameriški trgovec s plemenitimi kovinami opaža, da je bila januarja prodaja zlatih proizvodov prvič izenačena s prodajo srebrnih, čeprav je cena zlata okrog 50-krat višja.