Usoda največje slovenske banke visi v zraku. Foto: MMC RTV SLO
Usoda največje slovenske banke visi v zraku. Foto: MMC RTV SLO
KBC bi lahko ostal, zakaj ni?
Dokapitalizacija se je zapletla

Na ministrstvu za finance so ob odločitvi Belgijcev zapisali, da se je KBC za to odločil, ker od Evropske komisije ni dobil zagotovila, da lahko tudi po novem letu ostane solastnik NLB-ja. Šušteršičevi so nad potezo razočarani in menijo, da je odločitev prenagljena in "kaže na pomanjkanje potrpežljivosti".
Ali sta še interes in zaupanje?
Sredstva za NLB bosta zdaj zagotovila Kad in Sod, pri čemer poudarjajo, da se javnofinančni primanjkljaj ne bo povečal. "V soglasju z regulatorjem bomo vse potrebne postopke in transakcije izpeljali v prihodnjem tednu. Vsi drugi načrti glede izdaje pogojno zamenljivih obveznic in odkupa nekaterih hibridnih instrumentov ostajajo nespremenjeni," so zapisali.
Ta poteza ne pomeni dodatnega zadolževanja in ne slabša javnofinančne slike, so zatrdili.

V prihodnjih tednih pa bodo ugotovili, ali še obstajata "obojestranski interes in potrebno medsebojno zaupanje za to, da do konca leta skupaj poiščejo trajno rešitev", so še zapisali.
Šušteršič: KBC bi se lahko odločil drugače
Kot je finančni minister Janez Šušteršič pojasnil za TV Slovenija, bi se KBC na današnji seji nadzornega sveta lahko odločil tudi drugače. KBC je namreč pričakoval dovoljenje Evropske komisije, da lahko ostane dolgoročna solastnica NLB-ja, že danes. "Tega pa tako hitro ni mogoče dobiti," je zatrdil Šušteršič.

O tem bi se lahko pogovarjali v prihodnjih mesecih, na kar je bila pripravljena tudi sama Komisija, je dodal. Zato bi KBC po njegovem mnenju lahko ravnal drugače.

Alternativni scenarij - sredstva Kada in Soda - je bil po Šušteršičevih besedah ves čas pripravljen, denar pa v rezervi prav v ta namen. Na ministrstvu so pridobili tudi zagotovilo EBA-ja in Evropske komisije, da ta način dokapitalizacije ni v nasprotju z njihovimi predpisi.

"Stabilnost NLB-ja je zagotovljena," je izjavil minister. Alternativni način dokapitalizacije bodo izvedli v prvih dneh prihodnjega tedna, o čemer je obveščen tudi EBA.

Rok se izteče danes
Potem ko so lastniki NLB-ja v sredo potrdili dokapitalizacijo v vrednosti 381 milijonov evrov, se danes izteče rok, ko morajo izvesti vse transakcije (v soboto namreč ni plačilnega prometa). NLB mora namreč količnik najbolj kakovostnega temeljnega kapitala (Core Tier 1) v skladu z zahtevami regulatorjev do konca junija dvigniti na devet odstotkov.

KBC bi dobil tretjinski delež banke
KBC, druga največja lastnica NLB-ja, naj bi po načrtih v največjo slovensko banko vložil 61 milijonov evrov kapitala in s tem lastniški delež povečal s 25 na 33,9 odstotka. Delež države, ki bo NLB-ju pomagala s 320-milijonskim hibridnim posojilom, bo ostal nad 50 odstotki.

KBC bi lahko ostal, zakaj ni?
Dokapitalizacija se je zapletla