Cene stanovanj v Ljubljani se znova vzpenjajo. Foto: BoBo
Cene stanovanj v Ljubljani se znova vzpenjajo. Foto: BoBo

Novogradnje v Ljubljani se prodajajo in oglašujejo tudi po 3.000 ali več evrov za kvadratni meter. Ker pa bodo na trg prišle hkrati, lahko vodijo v znižanje ali vsaj umirjanje cen. Od leta 2015 so cene rabljenih stanovanj v Ljubljani v povprečju porasle za 18 odstotkov.

Maja Ostanek iz svetovalnega podjetja KF Finance o dvigu cen pravi: "V nekaterih predelih rabljena stanovanja dosegajo vrednosti novih stanovanj oziroma je cena za kvadratni meter zelo blizu, to pa predvsem zato, ker trenutno ni dovolj novih projektov na trgu, saj bodo številni projekti uresničeni šele v dveh letih."

In takrat ko bodo vsi projekti na trgu, zaradi večje ponudbe cene novogradenj ne bodo več vztrajale pri enormno visokih ravneh, je še dejala Ostankova. Prihodnji vlagatelji v nepremičninske projekte bodo verjetno prisiljeni znižati cenovna pričakovanja. So pa vlagatelji, ki jih gledamo zdaj, in sicer Kolektor, Kostak, Zlatarna Celje, GH Holding, Gorenje Projekt in drugi, tisti pravi, finančno zdravi investitorji, meni nepremičninski strokovnjak Anton Kožar.

Kožar je opozoril še na nekaj, kar bi utegnilo čez dve, tri leta cene umiriti ali ustaliti, in sicer višje obrestne mere in previdnost bank. "Približno šest milijard imajo banke v portfelju stanovanjskih posojil, še leta 2009 pa so bile notri zgolj štiri milijarde, torej gre za dvemilijardno povečanje in človek se tu mora vprašati, zakaj ta denar ni šel v novogradnjo," je dejal.

Banke so kreditirale kupovanje tudi tistih stanovanj in poslovnih prostorov, ki so jih včasih imele v bilancah in so se jih želele znebiti. To bi se utegnilo spremeniti. Razlog za porast cen nepremičnin v Ljubljani so tudi odlične turistične sezone in porast oddajanja prek Airbnb-ja, a ta eldorado ne bo trajal dolgo, je prepričan Kožar. Finančna uprava se je namreč letos lotila oddajanja na črno v prestolnici prek platform, kot sta Booking.com in Airbnb.