Delov delež Večera je končal v rokah murskosoboškega podjetja 3Lan. Foto: MMC RTV SLO
Delov delež Večera je končal v rokah murskosoboškega podjetja 3Lan. Foto: MMC RTV SLO
Delo prodalo Večer

Gre za manjše podjetje, ki se ukvarja s ponudbo računalniških in informacijskih storitev, ki ima štiri zaposlene. Kapital podjetja, katerega lastnik je Denis Čeh, znaša 227 tisoč evrov, konec lanskega leta pa je imelo v bilanci stanja nekaj manj kot 336 tisoč evrov. Lani je podjetje ustvarilo dobrih 700 tisoč evrov prihodkov in 44 tisoč evrov dobička.

V ozadju nakupa nekdo drug?
Čeh nakupa Večera ne želi komentirati, zato ni znano, koliko je zanj plačal in kakšne načrte ima. Po neuradnih podatkih naj bi kupnina znašala 9 milijonov evrov (Delo je za prodani delež pred leti odštelo 18 milijonov evrov). Kupec v postopku prodaje ni oddal neobvezujoče ponudbe, pojavljajo pa se tudi namigi, da naj bi šlo za slamnato podjetje, pravi kupec pa naj bi bil nekdo drug. V zvezi s tem omenjajo Bojana Petana iz DZS-ja (ta prevzem Večera zanika) in Mateja Raščana iz Dela Revije, je za TV Slovenija poročala Andreja Lešnik.

Uprava verjame kupcu, novinarji ne
Predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli navedb ne želi komentirati. Dejal je, da razlogov, da ne bi verjeli kupcu, ni. A novinarji Večera v to niso prepričani. Aleš Kocjan, iz aktiva Večerovih novinarjev je dejal, da je Delo obljubljalo transparentno prodajo in sodelovanje novinarskega aktiva in uprave pri izbiri kupca, kar pa se ni zgodilo.

Iz Pivovarne Laško, sicer 80-odstotne lastnice Dela, pojasnjujejo, da sklenitev omenjene pogodbe pomeni izvršitev lanske odločbe Urada za varstvo konkurence, ki je družbi Delo naložila, da v roku leta dni proda vsaj 75-odstotni delež v Večeru zaradi ugotovljene presežne tržne koncentracije.

Nakup Večera sicer še ni dokončen, saj ga mora kupec v mesecu dni priglasiti ministrstvu za kulturo in uradu za varstvo konkurence.

Delo prodalo Večer