Kitajska poudarja, da so v tekmi s časom in da ni pravi trenutek za preiskavo. Foto: Reuters
Kitajska poudarja, da so v tekmi s časom in da ni pravi trenutek za preiskavo. Foto: Reuters

"Prednostna naloga je, da se osredotočimo na boj proti pandemiji do končne zmage," je na videokonferenci dejal Čen Šu.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) od Kitajske pričakuje vabilo k sodelovanju v kitajskih preiskavah o izvoru virusa pri živalih. Virus se je prvič pojavil konec lanskega leta v kitajskem mestu Vuhan. Na vprašanje, ali WHO lahko pričakuje vabilo, je Čen odgovoril, da se je trenutno treba osredotočiti na boj proti pandemiji in za to nameniti vsa sredstva.

"Nismo alergični na kakršne koli preiskave ali ocene," je poudaril. "A zdaj smo v tekmi s časom, da rešimo kar največ življenj," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Za vabilo moramo najprej določiti prave prioritete, po drugi strani pa potrebujemo tudi pravo vzdušje," je še povedal Čen.

Ameriškega predsednika Donalda Trumpa in zunanjega ministra Mika Pompea, ki trdita, da novi virus izvira iz laboratorija v Vuhanu, pa je kitajski veleposlanik obtožil, da ogrožata boj proti pandemiji in da preusmerjata pozornost s svoje odgovornosti za hitro širjenje novega koronavirusa v ZDA.

"Če imata dokaze za svoje trditve, naj jih pokažeta vsemu svetu, ne da samo kažeta s prstom na Kitajsko," je poudaril. Ob tem je dodal, da bi morali na ameriške očitke odgovoriti znanstveniki.