Minus zunaj, plus na borzi, vsaj na newyorški. Foto: Reuters
Minus zunaj, plus na borzi, vsaj na newyorški. Foto: Reuters

Res je, prejšnji teden smo pisali, da je Božiček očitno le obiskal Ljubljansko borzo, vendar v isti sapi opozarjali na nizek promet. Osemdnevna rast se je s tem tednom izpela in indeks SBI TOP (848 točk) je v sredo izgubil še pol odstotka (na začetku dneva je bila njegova izguba že enoodstotna), pri čemer sta se Petrol in Nova KBM pocenila za več kot odstotek. Krkine delnice so ob 630 tisoč evrih prometa zdrsnile za četrtino odstotka, podobno Telekom. Agencija Moody's ni spreminjala bonitetne ocene za skupino Telekom Slovenije. S 75 tisoč evri po prometu Krki sledi Gorenje, ki je edini papir med šesterico v indeksu SBI TOP s pozitivnim predznakom.

Tečaji delnic v prvi kotaciji

INTEREUROPA

+2,84 %

3,98 EUR

GORENJE

+0,22 %

13,40

MERCATOR

+0,00 %

162,00

TELEKOM

-0,23 %

85,80

KRKA

-0,24 %

62,80

LUKA

-1,15 %

17,20

NOVA KBM

-1,24 %

10,32

PETROL

-1,50 %

263,00

Finančne delnice ta mesec v ospredju po rasti
Vlagatelji na Wall Streetu bodo šli na božični premor očitno dobre volje. Indeks Dow Jones je v torek zaradi svežih prevzemnih novic in spodbudnih objav četrtletnih dobičkov pridobil pol odstotka in pri 11.533 točkah dosegel vrednost, ki je ni bil vajen od zloma banke Lehman Brothers leta 2008. Finančne delnice so nadaljevale decembrsko rast, kot da bi se hotele oddolžiti za slabšo predstavo v prejšnjih mesecih letošnjega leta.

Rekordne cene bakra
Vodilne evropske borze so v torek dosegle svež 27-mesečni vrh, pridobivale pa so zlasti delnice rudarskih podjetij. Cene surovin so se namreč zvišale, baker je dosegel rekord, lahka nafta je spet nad 90 dolarji. Vseevropski indeks FTSEurofirst 300 (1.145 točk) se je povzpel za 1,1 odstotka in je v tem mesecu pridobil že 7,2 odstotka. Vse kaže, da mu bo uspela najvišja rast po juliju 2009.

Dražje zadolževanje za Španijo
Dobre volje prav dosti ne zmoti niti evropska dolžniška kriza. Agencija Moody's grozi, da bo Portugalski znižala kreditno oceno, Fitch naj bi na ta način prizadel Grčijo, Španija pa je morala v zadnji letošnji avkciji državnih obveznic ponuditi višjo obrestno mero. Zanimivo je, da so s Kitajske prišle obljube, da so tam pripravljeni pomagati prezadolženim evropskim državam.

Za evro 1,315 dolarja
Konkretno Portugalski, kjer mediji pišejo, da naj bi se obe vladi že dogovorili, da bo Kitajska kupila za 4-5 milijard evrov portugalskih obveznic. Kitajska centralna banka novice ne želi komentirati, se je pa zato odzval valutni trg. Evro se je okrepil. Zanj je treba odšteti 1,315 dolarja. Evropska valuta je okrevala tudi v primerjavi s švicarskim frankom, potem ko je padla na rekordno nizkih 1,2493 franka.