Izvoz se povečuje. Prizor iz pristanišča v Šanghaju. Foto: Reuters
Izvoz se povečuje. Prizor iz pristanišča v Šanghaju. Foto: Reuters

Rast v državi je bila po ustavitvi gospodarstva na začetku letošnjega leta v četrtletju med julijem in septembrom precej visoka. K temu je pripomogla domača poraba, prodaja na drobno se je septembra povečala za 3,3 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vseeno so ekonomisti pričakovali nekoliko višjo rast, in sicer 5,2-odstotno, kar kaže, da so razmere še vedno zaostrene.

Vseeno gre za precejšnjo spremembo v primerjavi s prvimi tremi meseci tega leta, ko se je kitajsko gospodarstvo skrčilo za 6,8 odstotka. Takrat so po državi zaprli tovarne in obrate. Šlo je za prvo krčenje kitajskega gospodarstva, odkar so leta 1992 začeli zbirati podatke za četrtletja.

Novi podatki kažejo, da kitajsko gospodarstvo okreva, čeprav strokovnjaki pogosto dvomijo o točnosti tovrstnih podatkov, poroča BBC.

Okrevanje potrjujejo tudi septembrski podatki za trgovino. Izvoz je v primerjavi s septembrom lani večji za 9,9 odstotka, uvoz pa za 13,2 odstotka.

V zadnjih dveh desetletjih je imela Kitajska v povprečju okoli devetodstotno gospodarsko rast, a se ta postopoma upočasnjuje.

Razmere so zaradi novega koronavirusa zaostrene predvsem v mednarodnem okolju. Zaradi omejitev mednarodnih potovanj so milijoni Kitajcev potovali in trošili znotraj države.

Kitajska bo po napovedih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) letos verjetno edino gospodarstvo na svetu, ki bo raslo in se ne bo spopadlo s padcem obsega bruto domačega proizvoda.