Kitajska ima strategijo množičnega testiranja že ob najmanjšem izbruhu. Foto: Reuters
Kitajska ima strategijo množičnega testiranja že ob najmanjšem izbruhu. Foto: Reuters

V zadnjih dneh so v mestu odkrili šest simptomatskih in šest asimptomatskih primerov okužbe, ki naj bi izvirali iz bolnišnice, v kateri zdravijo bolnike s covidom-19, ki se vračajo iz tujine.

Mestne oblasti so zato prek družbenega omrežja Weibo sporočile, da so sprožile splošni program testiranja. V prihodnjih treh dneh bodo testirali pet mestnih četrti, celotno mesto pa v roku petih dni. Dodali so, da so do zdaj testiranja 115.000 ljudi, med katerimi je veliko zdravstvenih uslužbencev in bolnikov, pokazala, da nihče ni okužen, poroča BBC.

Čingdao je veliko pristanišče ob vzhodni kitajski obali. Foto: Reuters
Čingdao je veliko pristanišče ob vzhodni kitajski obali. Foto: Reuters

Dvanajst primerov so zaznali nekaj dni po prazničnem tednu, ko je po državi potovalo na milijone ljudi. Samo v Čingdao je prejšnji teden prišlo 4,47 milijona turistov.

Maja testirali celotni Vuhan

To bo prvo obsežno testiranje v nekaj mesecih na Kitajskem. Nazadnje so v tej državi, v kateri se je novi koronavirus decembra lani tudi pojavil, obširneje testirali v juniju, ko so v Pekingu zaznali izbruh novega koronavirusa, ki so ga povezali s tržnico. Predtem so maja v le desetih dneh testirali vseh enajst milijonov prebivalcev mesta Vuhan, od koder naj bi virus izviral. Takšen naval so zmogli z več sto odprtimi točkami za testiranje, v katerih je delalo na tisoče zdravstvenih delavcev.

Nizke številke v primerjavi z ZDA, Brazilijo, Indijo, Španijo ...

Kitajska se je po strogih karantenskih ukrepih že spomladi spet postavila na noge, tudi zdaj v nasprotju z več deli sveta, kjer se soočajo z drugim valom epidemije, ne zaznava povečanja števila okužb. Strokovnjaki menijo, da se je Kitajski uspelo izogniti večjim izbruhom predvsem po zaslugi hitrih karantenskih ukrepov in obširnega testiranja. Oblasti v Pekingu namreč sledijo strategiji obsežnega testiranja takoj, ko se pojavi že manjše žarišče okužbe.

Na Kitajskem se je po uradnih podatkih do zdaj okužilo 85.578 ljudi, umrlo pa je 4634 bolnikov s covidom-19.