Odločitev WTO-ja predstavlja prvo v nizu težko pričakovanih razsodb glede ameriških carin. Foto: Reuters
Odločitev WTO-ja predstavlja prvo v nizu težko pričakovanih razsodb glede ameriških carin. Foto: Reuters

Skupina strokovnjakov, ki jih je imenoval pritožbeni organ WTO-ja, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vladi ameriškega predsednika Donalda Trumpa priporočila, naj ukrepe spremeni tako, da bodo skladni z obvezami ZDA.

Ameriška vlada pa je v odzivu zavrnila očitke in WTO obtožila, da se na kitajske kršitve na področju trgovine odziva popolnoma neprimerno. "Združene države morajo imeti možnost braniti se pred nepoštenimi trgovinskimi praksami. Trumpova administracija ne bo dovolila Kitajski, da bi se s pomočjo WTO-ja okoriščala na račun ameriških delavcev, podjetij in kmetov," je dejal ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer.

Dodal je, da odločitev WTO-ja ne bo vplivala na trgovinski dogovor med ZDA in Kitajsko. Državi sta januarja namreč podpisali delni trgovinski dogovor, ki naj bi omilil trgovinsko vojno.

Do nje so pripeljale carine, ki jih je Trumpova vlada uvedla leta 2018. Kitajska se je na uvedbo carin pritožila na WTO, saj po njenih besedah predstavljajo sistemsko grožnjo večstranskemu trgovinskemu sistemu.

ZDA očitke že od začetka zavračajo in pri tem opozarjajo na po njihovih besedah sporne kitajske trgovinske prakse, s katerimi naj bi Kitajska že leta spodkopavala mednarodno trgovino.

Današnja odločitev WTO-ja predstavlja prvo v nizu težko pričakovanih razsodb v številnih zadevah, povezanih z ameriškimi carinami. ZDA so namreč ocarinile tudi uvoz iz mnogih drugih držav, pri čemer so se osredotočile predvsem na jeklo in aluminij.