Majcen je podal odstopno izjavo. Jo bo nadzorni svet sprejel? Foto: MMC RTV SLO
Majcen je podal odstopno izjavo. Jo bo nadzorni svet sprejel? Foto: MMC RTV SLO
Prenet Global
Delavci in Prevent Dev zahtevajo razrešitev uprave Preventa Globala. Foto: MMC RTV SLO
Prvi mož Preventa vendarle odstopil

Prve poizvedbe po novih članih uprave bo nadzorni svet družbe opravil do petka opoldne. Skladno s statutom je ob prenehanju Majcnovega mandata ta prenehal tudi drugemu članu uprave, Dušanu Zakeršniku.

Majcen je ob tem dejal, da je fizično in drugače onemogočen, da vodi družbo. Trdi, da so ga s silo in grožnjami prisilili, da opusti določena ravnanja, ki so po njegovem mnenju v dobro družbe in preprečitev velike škode, ki bo nastala. Njegova prizadevanja niso zalegla in ne more več prevzemati odgovornosti za družbo, ki je ne more niti fizično voditi. "Nekdo, ki želi imeti transparentno poslovanje, tako ogroža sedanji model izčrpavanja družbe, zato mora v najkrajšem času iti," je še poudaril Majcen. Predsednik nadzornega sveta Vladimir Bilić je odločitev o njegovem odstopu pozdravil. Meni, da je bila v danih razmerah nujna, racionalna in potrebna, obžaluje pa, ker je bil Majcen predsednik uprave z zelo poštenimi in dobrimi nameni.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je dogajanje komentiral v Odmevih. Dejal je, da država nima lastniškega deleža v Preventu, zato neposredno preko lastnikov ni mogel vplivati. Ker ga dogajanje skrbi, pa je opravil pogovore z vsemi vpletenimi. Njegovo načelo je vedno bilo, da ne morejo biti zaposleni in družba žrtev neurejenih razmer med lastnikoma. To so spoznali tudi izvršni direktorji, ki so dejali, da če lastnika nista sposobna zagotoviti posla, manjšinski lastnik ga pa je, naj odstopita, je poudaril Lahovnik. Glede ohranitve proizvodnje pa je minister dejal, da bi bilo po njegovih ocenah mogoče ohraniti od 800 do 900 delovnih mest. Če se ne bodo zgodili kakšni premiki, če se bo večinski lastnik še naprej okopaval, pa bodo izgubljena vsa delovna mesta.

Bilić za likvidacijo
Predsednik nadzornega sveta Preventa Globala Vladimir Bilić je sicer že pred sejo nadzornega sveta dejal, da je najustreznejši predlog za likvidacijo družbe, a pred sejo nadzornega sveta ostajajo odprte vse možnosti, pri čemer vztraja. Usoda družbe tako za zdaj ostaja neznana.

Prevent Dev je na njegov ponedeljkov poziv, naj pisno opredeli pogoje in možnosti za izključno sodelovanje s Preventom Globalom, podal neustrezen odgovor oziroma dogovor, po katerem "zadeva ni rešljiva", je opozoril.

Pojasnil je, da Prevent Dev zanimajo samo avtomobilski deli, ne pa tudi dolg, ki ga nosi Prevent Global. Sam se za likvidacijo zavzema zato, ker je premoženje družbe po njegovi oceni še večje od obveznosti in bi bilo tako mogoče poplačati vse terjatve. Sprašuje se še, zakaj bi šli v stečaj, če je mogoča likvidacija družbe, saj bi se s tem izognili prepoceni prodaji premoženja v primeru stečaja.

V slovenjgraškem Preventu Globalu je bilo popoldne sicer vse mirno, je za TV Dnevnik poročala dopisnica Lea Vornšek. Popoldanska izmena normalno opravlja svoje delo, saj so delavci sklenili, da se bodo zaradi interesa njihovega končnega kupca vrnili za stroje, dokler ne bodo dobili informacij o sklepih seje nadzornega sveta. Glede na to, da je odstop Ivana Majca povsem sveža informacija, z njo delavci verjetno še niso bili seznanjeni, predvidevamo pa lahko, da so zadovoljni, saj so bile izpolnjene njihove zahteve. Kaj zanje pomeni možnost likvidacije, so jim danes sicer pojasnile strokovne službe, delavci do zdaj glede tega še niso izoblikovali mnenja, je še dejala Vornškova.

Spontani upor
Kot je znano, so delavci Preventa Globala v ponedeljek prekinili delo, Majcnu pa preprečili odhod iz stavbe. Odhod iz upravnih prostorov mu ni uspel niti ob navzočnosti petih policistov. Zahtevajo, da uprava pojasni, kako bo družba poslovala v prihodnje, in poda informacije glede naslednje plače, v nasprotnem primeru pa zahtevajo Majcnov odstop, je dejal Zorman.

Razmere v Preventu so napete že dlje časa, vzrok pa so tudi nesoglasja med največjima lastnikoma, Preventom Globalom in Preventom DEV-om. Iz Preventa DEV-a so sporočili, da kljub večmesečnemu iskanju dialoga z vsemi vpletenimi stranmi niso bili uspešni, saj se uprava upira prevzemu odgovornosti.

"Majcnova drža škodila družbi"
Kot je znano, je največji kupec, Prevent DEV, med drugim zahteval zamenjavo uprave, ki jo vodi Ivan Majcen. "Drža gospoda Majcna in njegova dejanja so ugledu družbe v odnosu do mednarodnih strank in partnerjev izjemno škodovala," so zapisali v izjavi za javnost in napovedali, da bodo že napovedane ukrepe za zavarovanje dobave kupcem še naprej intenzivno izvajali.

Kaj to pomeni za delavce Preventa Globala, je znano, ogroženih je 1.300 delovnih mest. V Preventu DEV-u posledice za "sodelavce Prevent Global, d. d., in Avtomobilski deli, d. o. o.," obžalujejo.

Prvi mož Preventa vendarle odstopil