Okoli 900 delavcev Preventa Globala je v ponedeljek ustavilo stroje in zahtevalo odstop uprave, z Ivanom Majcnom na čelu. Foto: MMC RTV SLO
Okoli 900 delavcev Preventa Globala je v ponedeljek ustavilo stroje in zahtevalo odstop uprave, z Ivanom Majcnom na čelu. Foto: MMC RTV SLO
Matej Lahovnik
Lahovnik že dlje časa spremlja dogajanje v podjetju in meni, da se je podjetje v takšnem položaju znašlo ne samo zaradi gospodarske krize, pač pa predvsem zaradi nesoglasji med največjima lastnikoma. Foto: MMC RTV SLO
Prevent Global: Delavci na svojih mestih

Potem ko je okoli 300 delavcem direktor Preventovih avtomobilskih podjetij Matjaž Hudopisk predstavil pisno zagotovilo Preventa DEV-a, da bo nakazal denar za plače, so začeli delo tudi v Radljah ob Dravi.

Lahovnik: Nerazumno ravnanje večinskega lastnika in uprave
Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je dejal, da so vsebinsko videti zahteve delavcev zelo razumne. Nerazumno pa je po njegovem mnenju trenutno ravnanje večinskega lastnika in uprave Preventa Globala, da sama ne zagotovita poslov, ki so načrtovani s Volkswagnom, hkrati pa govorita o novih naročilih in zidata gradove v oblakih. "Zaposleni seveda niso naivni in tudi izvršni direktorji zelo dobro poznajo razmere, zato so se temu uprli." Delavci so po Lahovnikovih besedah v zadnjem trenutku uporabili edino sredstvo, ki ga imajo na voljo, je še ocenil Lahovnik.

Zaposleni v radeljskem podjetju, za katero je večinski kupec Prevent DEV večkrat omenil možnost selitve proizvodnje v Bosno in Hercegovino, bodo delo opravljali do seje nadzornega sveta, ki bo v sredo. Če bodo nadzorniki zamenjali upravo na čelu z Ivanom Majcnom, ki mu med drugim očitajo, da je "z njihovim denarjem plačal rokometaše", bodo delali tudi naprej. V nasprotnem primeru napovedujejo stopnjevanje ukrepov.

Delavci so izrazili nezaupnico tudi sindikatoma KSNN Neodvisnost in svobodnemu sindikatu, ki naj doslej ne bi naredila ničesar, in zahtevajo svojega predstavnika v svetu delavcev in nadzornem svetu.

V Slovenj Gradcu in Šentjanžu stroje zagnali že zjutraj
Kot je znano, so se delavci v Preventovih podjetjih v Slovenj Gradcu in Šentjanžu postopoma vrnili na delo že zjutraj. Da so se delavci v Slovenj Gradcu, Radljah ob Dravi in Šentjanžu vrnili na delo, je poleg prvega sindikalista Vlada Zormana potrdila tudi predstavnica za stike z javnostmi v Preventu Globalu Monika Žvikart. Predsednika uprave družbe Ivana Majcna po njenih besedah za zdaj še ni na delovnem mestu.

Prevent DEV posredoval pisno zagotovilo o nakazilu plač
Po ponedeljkovi spontani prekinitvi dela okoli 900 delavcev je vrnitev na delo predlagal svobodni sindikat, katerega izvršni odbor se danes sestane. Po besedah Zormana je sindikat namreč od največjega kupca, nemškega podjetja Prevent DEV, dobil zagotovilo, da bo prej kot po navadi poravnal plačilo za že opravljeno delo in s tem zagotovil denar za novembrske plače. Po besedah Hudopiska so od Preventa DEV-a dobili tudi pisno zagotovilo o predčasnem nakazilu.

Prevent DEV je v pisnem zagotovilu še zapisal, da ponudba Preventu Globalu za šivanje sedežnih prevlek za avtomobile višjega cenovnega razreda, ki bi zagotovila še dodatnih 130 delovnih mest ob zamenjavi uprave, še vedno velja. Prevent DEV bi tako v prihodnje zagotovil delo okoli 880 zaposlenim od skupno 1.300 delavcev, ki trenutno delajo v avtomobilskih podjetjih Preventa Globala v Sloveniji.

Delavci v ponedeljek do večera zadržali Majcna
Kot je znano, so delavci v ponedeljek v avtomobilskih podjetjih Preventa Globala spontano prekinili delo in zahtevali odstop uprave. Pred prostori uprave so vztrajali do poznega popoldneva in predsedniku uprave Ivanu Majcnu preprečevali izhod iz podjetja, dokler ne odstopi. Delavci so Majcna, ki je na pomoč poklical tudi policiste, zvečer vendarle izpustili, čeprav ni podal odstopne izjave. Novinarjem je dejal, da "ulica ne bo narekovala odstopa uprave".

Napetosti zaradi nesoglasij med največjima lastnikoma
Razmere v Preventu so napete že dlje časa, vzrok pa so tudi nesoglasja med največjima lastnikoma, Preventom Globalom in Preventom DEV-om. Prevent DEV je v ponedeljek sporočil, da prekinja pogovore s Preventom Globalom, ker ne vidi več možnosti konstruktivnega sodelovanja med podjetjema. Prevent Global je trenutno poslovno povsem odvisen od sodelovanja s Prevent DEV-om, zaradi česar je ogroženih 1.300 delovnih mest v podjetjih Preventa Globala, povezanih s proizvodnjo avtomobilskih sedežnih prevlek.

Prevent Global: Delavci na svojih mestih