Prejšnji teden je odšlo na čakanje na delo 17 delavcev Prevent Globala, ta teden pa še 28 zaposlenih. Foto: MMC RTV SLO
Prejšnji teden je odšlo na čakanje na delo 17 delavcev Prevent Globala, ta teden pa še 28 zaposlenih. Foto: MMC RTV SLO
Prevent Global
Uprava Prevent Globala, ki jo sestavljata predsednik Ivan Majcen in član Dušan Zakeršnik, je objavila sklic skupščine družbe za 22. decembra. Delničarji bodo med drugim sprejemali sklep, povezan s prodajo premoženja, in odločali o dveh novih članih nadzornega sveta. Foto: MMC RTV SLO

Na programu izdelave avtomobilskih sedežnih prevlek za passat comfort, ki se je preselil v Sarajevo, sicer dela 150 delavcev, vendar so jih nekaj prerazporedili v obrat v Radlje ob Dravi, kjer imajo trenutno več dela, veliko jih je tudi na bolniški. Tako še ni znano, ali bo v prihodnjih dneh moralo na čakanje še več delavcev, je povedala predstavnica za stike z mediji v Prevent Globalu Monika Žvikart.

Selitev programa passat comfort v Sarajevo je bila sicer po besedah predsednika uprave Prevent Globala Ivana Majcna z nemškim podjetjem Prevent DEV dogovorjena že lani. Kot kaže, pa se izvaja v zelo neugodnem času za podjetje Prevent Global.

Kot je znano, je položaj družbe negotov zaradi nesoglasij med največjima lastnikoma Prevent Globala, Jankom Zakeršnikom in Nijazom Hastorjem, sicer tudi lastnikom podjetja Prevent DEV, ki je kupec večine v Sloveniji sešitih Preventovih avtomobilskih sedežnih prevlek. Stanje zaostrujejo Hastorjevi do zdaj neuspešni pritiski k odstopu uprave in nezaupanje podrejenih direktorjev do vodstva družbe.

Bodo v sredo zbližali stališča?
Strani bosta stališča skušali zbližati na sestanku v sredo. Po do zdaj znanih podatkih bodo iz Prevent Globala na sestanku sodelovali predsednik nadzornega sveta Vladimir Bilić, odvetnik Miran Kos in nekateri izvršni direktorji. Po besedah Bilića so iz Prevent DEV-a že posredovali nekatere pogoje, pod katerimi so pripravljeni nadaljevati poslovno sodelovanje s Prevent Globalom. Med drugim naj bi želeli večjo vlogo pri imenovanju uprave družbe.

Sicer pa je uprava Prevent Globala, ki jo sestavljata predsednik Ivan Majcen in član Dušan Zakeršnik, objavila sklic skupščine družbe za 22. decembra. Delničarji bodo sprejemali sklep, povezan s prodajo premoženja, in odločali o dveh novih članih nadzornega sveta. Po odstopu Bogdana Šavlija in Janka Šteharnika nadzorni svet predlaga imenovanje Vojka Karnerja in Andreja Korošca.

Uprava in nadzorni svet skupščini v sprejem predlagata tudi sklep, da se za preveritev vodenja poslov med družbama Prevent Global in Prevent DEV v zadnjih petih letih imenuje posebni revizor, in sicer družba PricewaterhouseCoopers.