Nekdanje podjetje Igorja Bavčarja FB Investicije je lani ustvarilo zgolj tri evre prihodkov. Foto: BoBo
Nekdanje podjetje Igorja Bavčarja FB Investicije je lani ustvarilo zgolj tri evre prihodkov. Foto: BoBo
Kovanci
Ugotovitve, da je slovensko gospodarstvo po ustvarjeni izgubi doseglo najnižjo točko po letu 2001, še ne moremo potrditi. Foto: MMC RTV SLO

Čistih dohodkov od prodaje je tako v primerjavi z letom 2009 več za 7,65 odstotka, dobički pa so se povečali za šestino, na slabih 900 milijonov evrov. Slovensko gospodarstvo po ustvarjeni izgubi tako na prvi pogled še ni doseglo najnižje točke po letu 2001, je poročal časopis Dnevnik.

Manjše izgube v telekomunikacijah
Tretji mobilni operater v državi Tušmobil, ki je v lasti najbogatejšega Slovenca Mirka Tuša, je po letu 2009 lani uspel zmanjšati izgubo za več kot polovico. Skoraj 75 milijonov evrov prihodkov je izgubo s 26 zmanjšalo na 11 milijonov evrov. Da se skupina lahko postavi na noge, pa mora Tuš Holding kljub vsemu Tušmobil prodati. Števila zavezujočih ponudb za Tušmobil ne želijo razkriti, najverjetnejši kupec pa je švedska družba Tele 2, so pisale Finance.

Slabo stanje cerkvenih financ
Družba mariborske nadškofije Gospodarstvo Rast je lani "pridelala" skoraj 50 milijonov evrov izgube, ob tem pa so od prodaje dobili manj kot pol milijona evrov čistih prihodkov. Družbe, povezane z mariborsko nadškofijo, se sicer že mesece ubadajo z velikimi težavami zaradi pričakovanega stečaja finančnih holdingov Zvon Ena in Dva.

Tudi Metropolitana, gospodarski del nadškofije Ljubljana, je zabredla v dolgove. Lani je namreč dolg in sredstva povečala za skoraj 25 milijonov evrov. Aprila lani je finančno pomagala Zvonu Ena Holdingu. Tekoče poslovanje je sicer dobro, saj podjetju rastejo prihodki in dobiček.

Družbi za graditev telekomunikacij Gratel pa so prihodki in dobiček upadli. Gradnja optičnega omrežja za T-2, kar je najpomembnejši posel za podjetje, načrtovanega priliva denarja ni prinesla. Tako je Gratel vključno z bankami eden izmed največjih upnikov družbe T-2 in morebitni največji lastnik te cerkvene telekomunikacijske družbe.

Tujcem gre bolje kot domačim?
Farmacevt Lek, ki ga je leta 2002 prevzel švicarski Novartis, je imel lani najmanjše prihodke in najmanjši dobiček v preteklih letih. Kratkoročne obveznosti je družba zmanjšala za nekaj več kot 37 milijonov evrov, na 114 milijonov evrov, dolgoročne pa povečala za nekaj več kot milijon, na 38,7 milijona evrov.

Novomeški Revoz je lani glede na leto prej prodal za 38 milijonov evrov več avtomobilov, dobička pa je imel za približno dva milijona evrov manj kot leta 2009. Dolgoročne obveznosti je zmanjšal za 3,4 milijona evrov, na nekaj več kot 33 milijonov, kratkoročne pa povečal za 18,5 milijona, na 203,5 milijona evrov.

Produkcijska družba Pro Plus (zdaj Produkcija Plus), ki je lastnica POP TV-ja, Kanala A in spletnega portala 24ur.com, je lani s cenejšim oglasnim prostorom, novim televizijskim programom POP Brio ter novimi spletnimi vsebinami prihodke dvignila skoraj na predkrizno raven.

Domača podjetja z minimalnimi prihodki
Zagorsko tehnološko podjetje Ultra, katerega solastnik je visokošolski minister Gregor Golobič, je zmanjšalo tako prihodke (za polovico) kot izgubo, ki je od leta prej manjša za milijon evrov. Za pol milijona evrov je zmanjšalo tudi kratkoročne obveznosti, ki zdaj obsegajo še 6,1 milijona evrov. Dolgoročnih obveznosti Ultra skoraj nima, največji lastnik Miloš Urbanija pa je pred meseci napovedal, da družba na slovenskem trgu ne bo več poslovala.

Nekdanji prvi pivovar Boško Šrot je lani v družbi Kolonel ustvaril le 38 evrov prihodkov. Že leta 2009 je bil velik upad sredstev, saj so se zmanjšala za več kot 18 milijonov evrov, lani pa večjega izboljšanja ni bilo. Kratkoročne obveznosti so zrasle za skoraj 200 tisoč evrov, na 3,85 milijona evrov, dolgoročne pa ostajajo pri 6,2 milijona evrov. Družba ima uradno še približno pol milijona evrov kapitala.

Družba Istrabenz je imela lani, ko jo je vodil Igor Bavčar, le tri evre prihodkov. Čista izguba se je glede na leto prej povečala za skoraj 200 tisočakov, na 1,2 milijona evrov. Za dva milijona evrov, a na nekaj več kot 20, se je povečal negativni kapital družbe, kratkoročne obveznosti pa so zrasle za 1,3 milijona evrov, na 19,9 milijona.