NKBM-ju je v dokapitalizaciji uspelo zbrati več kot 100 milijonov evrov svežega denarja. Foto: MMC RTV SLO
NKBM-ju je v dokapitalizaciji uspelo zbrati več kot 100 milijonov evrov svežega denarja. Foto: MMC RTV SLO

Institucionalni vlagatelji imajo sicer še danes čas za vpis novo izdanih delnic, je za Radio Slovenija poročala Lidija Vizantin. V dokapitalizaciji so od celotnega vplačanega zneska ti vlagatelji vplačali za okoli 40 milijonov evrov delnic, preostalih 64 milijonov pa so vplačali obstoječi delničarji, ki so izkoristili predkupno pravico.

Po vpisu povečanja osnovnega kapitala bo osnovni kapital NKBM-ja znašal 40,814 milijona evrov. Trgovanje z novoizdanimi delnicami NKBM-ja na Ljubljanski borzi in vzporedna kotacija na varšavski borzi se bosta začela takoj, ko bodo končani vsi za to potrebni postopki v zvezi z izdajo in registracijo delnic, predvidoma 6. maja, so sporočili iz banke.

AUKN sprožil jezo Radićeve
Dokapitalizacija NKBM-ja je dvignila precej prahu, zlasti zaradi spora med Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) in gospodarsko ministrico Darjo Radić. Agencija je namreč prednostno pravico prenesla na tri družbe v večinski državni lasti - Gen Energijo, Elektro in Pošto Slovenije -, ki so kupile za 47,5 milijona evrov svežih delnic, čeprav so drugi vlagatelji pokazali interes za nakup vseh ponujenih delnic.

Omenjena podjetja, ki so morala sodelovati pri nakupu in ki se ne ukvarjajo s kapitalskimi naložbami, pa zdaj pričakujejo, da bo AUKN čim prej sprejel sklep, s katerim jim bo naložil prodajo delnic, in upajo na dobiček.

Predsednik uprave banke Matjaž Kovačič opozarja, da so za banko najpomembnejši finančna kondicija, kapitalska ustreznost in mednarodni ugled. Glede na to, da bi lahko celotno ponujeno emisijo unovčili pri mednarodnih investitorjih, je to za banko, ki tako ne bi potrebovala državne pomoči, veliko priznanje, pravi Kovačič.