Odpiranje dejavnosti je v prvi vrsti odvisno od doslednega spoštovanja ukrepov in zmanjšanja števila obolelih s covidom-19, pravijo na gospodarskem ministrstvu. Foto: BoBo
Odpiranje dejavnosti je v prvi vrsti odvisno od doslednega spoštovanja ukrepov in zmanjšanja števila obolelih s covidom-19, pravijo na gospodarskem ministrstvu. Foto: BoBo

Trenutna škoda, ki so jo zaradi zaprtja nenujnih trgovin utrpeli trgovci, je okoli 10.000 brezposelnih, v novembru in na začetku decembra pa so našteli okoli 750 milijonov evrov izgube.

Predstavniki Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) so se v petek sestali s predsednikom vlade Janezom Janšo, gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem.

Sestanka, ki je potekal na pobudo predsednice TZS-ja Mariče Lah, so se udeležili tudi infektologinja in vodja strokovne svetovalne skupine Bojana Beović, predsednik upravnega odbora družbe BTC Jože Mermal ter direktorica družbe Magistrat International Helena Draškovič, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Dogovorili so se, da bi, če bi se epidemiološko stanje v prihodnjih dneh izboljšalo, lahko začeli sproščati nekatere omejitvene ukrepe. Če bi dosledno upoštevanje ukrepov pokazalo vidni napredek pri zajezitvi širjenja covida-19, bi lahko že prihodnji teden začeli odpirati trgovine z oblačili in obutvijo ter avtosalone in nekatere storitvene dejavnosti.

Že januarja pa bi bilo lahko s pomočjo izvajanja hitrih testov pred vstopom v trgovine in salone omogočeno tudi obsežnejše odpiranje gospodarskih dejavnosti.

"Hitri testi bi se izvajali na točkah, ki bodo za to določene, ko bo Slovenija kot celota k temu pristopila. Na vhodu v trgovine bi varnostniki samo pogledali, ali je stranka, ki želi vstopiti, opravila hitri test oz. ali je ta negativen ali ne," je Lahova pojasnila v izjavi za Televizijo Slovenija.

Kmalu po oblačila v trgovine?

Statistični urad je sicer spomnil, da je december mesec, ko se potrošnja tipično poveča; decembra lani je bil prihodek podjetij v trgovini na drobno za 13,4 odstotka višji od povprečnega mesečnega prihodka v letu 2019. Zaradi nakupov daril so se decembra lani v primerjavi s preostalimi meseci leta znatno zvišali prihodki v trgovinah z elektronskimi in gospodinjskimi napravami (za 36,2 odstotka), zaradi praznovanj pa v trgovinah z živili (17,9 odstotka). Znatno se je povečala tudi prodaja v trgovinah s kozmetiko (za 15,4 odstotka) ter prodaja v trgovinah s tekstilom in obutvijo (za 13,3 odstotka).

Letošnji december je zaradi epidemije covida-19 neobičajen, zato je vprašanje, kakšno rast prodaje lahko pričakujejo trgovci na drobno. Že v zadnjih letih je sicer cvetela tudi prodaja prek spleta in po pošti. Podjetja v tem segmentu so imela decembra lani za 40,2 odstotka višje prihodke od mesečnega povprečja v tem letu in za 36,2 odstotka večji priliv kot decembra 2018.

Novica o morebitnem odpiranju trgovin presenetila