Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Nabor ukrepov, ki jih je vlada sprejela prejšnji petek, je širok. Celoten popis je v Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, spodaj je povzetek.

Na voljo precej omejen nabor trgovin in storitev

Sorodna novica V živilskih trgovinah od ponedeljka ne bo mogoče kupiti oblačil, obutve in tehničnega blaga

Najmanj 14 dni bodo zaprte vse nenujne trgovine, nekaj pa je izjem.

Poleg živilskih trgovin bodo lahko odprte prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo blago za osebno nego in čiščenje. Izjeme so tudi lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, tržnice, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke in zavarovalniške storitve, pošta, dostavne službe ter servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles.

Iz prepovedi je izvzeto tudi ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo.

Niso pa izjeme prodaja oblačil, obutve in tehničnega blaga. To, kot je razumeti iz vladnega odloka, velja tudi za trgovine, ki ostajajo odprte. Tehnično blago je tisto, ki ima garancijo.

Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Ajda Cuderman je glede tega na novinarski konferenci vlade podala dodatno pojasnilo.

"Ker je na to vprašanje vezanih kar nekaj zagat pri interpretaciji, podajamo naslednje pojasnilo. Prodajalne, ki kahko delujejo, in kaj pomeni pretežna mera. Torej živila, blago za osebno nego in čiščenje predstavljajo skupaj več kot polovico asortimana ali pa prodajalne, ki več kot polovico prodajajo posamezne kategorije. V teh prodajalnah seveda se ne sme prodajati oblačil, obutev in tehničnega blaga. Tehnično blago je vse, kar ima predmet garancije, torej po domače povedano v prodajalni z živili, blagom za osebno nego in čiščenje ne boste mogli kupiti televizije ali pa računalnika, saj je to blago, ki je vezano na garancijo, lahko pa boste še vedno kupili manjše tehnične izdelke," je pojasnila.

Trgovci, upravljavci trgovskih središč in ponudniki storitev, katerih prodaja bo dovoljena, bodo morali ob epidemioloških zahtevah spoštovati tudi določila o številu kupcev v lokalu, trgovini oz. trgovskem središču.

Od drugih storitev so izjema npr. dimnikarske, a pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo, prisoten samo en izvajalec, nadalje piše v odloku, o katerem poroča STA. Izjema so tudi gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki, trafike in kioski, osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih ter druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

V veljavi zaostreni ukrepi

Ostajajo taksiji in prevozi na delo

Taksi službe ostajajo dejavne. Foto: BoBo
Taksi službe ostajajo dejavne. Foto: BoBo

Tako kot spomladi je ustavljen tudi medkrajevni, mestni in železniški javni promet.

Še naprej bo med drugim dovoljen prevoz na delo in z dela, ki ga organizira delodajalec, t. i. delavski avtobusi. Dovoljeni bodo tudi taksi prevozi.

Za olajšanje prevoza na delo je ministrstvo za infrastrukturo vključilo rešitev, s katero se bo lahko v enem vozilu na delo vozilo največ šest sodelavcev.

Vsi ti ukrepi so predvideni za naslednjih 14 dni, potem pa bi lahko po navedbah pristojnih sledilo nadzorovano sproščanje.

Ponekod ponujajo brezplačno parkiranje

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ob začasni zaustavitvi javnega potniškega prometa nekatere mestne občine že oz. bodo na nekaterih občinskih parkiriščih omogočale brezplačno parkiranje. Ker so izkušnje iz prvega vala epidemije pokazale tudi nekatere neželene posledice, bodo zdaj občine ukrep brezplačnega parkiranja prilagodile. O tem so govorili tudi župani mestnih občin. Na videokonferenčni seji skupščine Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS) so odločili, da bodo mestne občine glede na prekinitev izvajanja javnega prometa in upoštevajoč lokalne posebnosti določile parkirišča, kjer bo omogočeno brezplačno parkiranje, so sporočili iz ZMOS-a.

Izkušnje iz prvega vala so pokazale, da je ponekod ta ukrep povzročil tudi neželene posledice, predvsem veliko zasedenost parkirišč v mestnih središčih z dolgotrajno parkiranimi vozili. To je oteževalo parkiranje stanovalcev z dovolilnicami in dostop do nekaterih storitev, so opozorili v združenju.

V času, ko javni potniški promet ne bo obratoval, bodo zato mestne občine ukrep brezplačnega parkiranja tokrat prilagodile. Lahko bodo določena posamezna parkirišča, kjer bo parkiranje še naprej plačljivo, brezplačno parkiranje bo lahko časovno omejeno ali vezano na terminsko vozovnico za javni potniški promet.

Osnovni namen ukrepa je namreč omiliti posledice neizvajanja javnega potniškega prometa za njegove uporabnike, so zapisali pri ZMOS-u. Poudarili so, da je prekinitev izvajanja javnega potniškega prometa najbolj prizadela največji središči, Ljubljano in Maribor.

Že v petek so iz Mestne občine Ljubljana sporočili, da bodo od danes do 30. novembra omogočili brezplačno parkiranje na vseh zunanjih javnih parkiriščih in parkirnih mestih v Ljubljani.

Kako bodo to uredili v Mariboru, še ni dokončno znano, odločitev bo po zadnjih informacijah predvidoma znana v torek, so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili na mariborski občini.

Iz Mestne občine Velenje so sporočili, da je Komunalno podjetje Velenje kot upravljavec modrih con na območju občine omogočilo od danes do preklica brezplačno parkiranje v modrih conah na zunanjih parkiriščih. Medtem ko režim parkiranja na modrih conah v garažnih hišah ostaja nespremenjen.

Enako kot v prvem valu bodo tudi v drugem valu do preklica vladnega odloka brezplačna parkirišča, ki so v lasti Mestne občine Kranj in v upravljanju Komunale Kranj, razen za abonente in najemnike parkirnih prostorov.

Na območju kranjske občine tako plačilo parkirnine ni več potrebno na zaprtih parkiriščih Stara Sava, Huje, Čebelica in Zdravstveni dom. Brezplačno parkiranje je na voljo tudi na odprtih parkiriščih Brioni, Slovenski trg, Gregorčičeva ulica, Stritarjeva ulica, Mladinska ulica, Jelenov klanec, Bleiweisova cesta in Sejmišče, so sporočili iz občine.

V Mestni občini Murska Sobota oprostitev plačila parkirnine na občinskih parkiriščih velja že od sobote, 14. novembra, je razvidno s spletne strani občine. V Mestni občini Nova Gorica pa so glede na odločitev na seji skupščine ZMOS-a sporočili, da bodo tudi v tej občini določili parkirišča, kjer bo omogočeno brezplačno parkiranje.

Nekoliko spremenjen je tudi parkirni režim v središču Slovenj Gradca. Do konca razglašene epidemije novega koronavirusa bodo parkiranje na Glavnem trgu zaračunavali krajši čas, kot so doslej. Ob delovnih dneh bodo parkiranje zaračunavali od 6.30 do 16. ure, ob sobotah in nedeljah pa bo parkiranje brezplačno.

Novost je tudi ta, da je od danes do konca decembra s predložitvijo potrdila o kakršnemkoli nakupu v slovenjgraškem mestnem jedru omogočeno pol ure brezplačnega parkiranja na Glavnem trgu, je zapisano na spletni strani občine.

Po vzoru iz spomladanskega prvega vala epidemije je vlada z namenom omejevanja širjenja okužb z novim koronavirusom za najmanj 14 dni zaustavila medkrajevni, mestni in železniški javni promet. Še naprej pa je med drugim dovoljen prevoz na delo in z dela, ki ga organizira delodajalec, dovoljeni so tudi taksi prevozi.

Prepoved kulturnih in kinematografskih storitev

Kinematografi ostajajo nemi. Foto: Radio Koper
Kinematografi ostajajo nemi. Foto: Radio Koper

Prav tako v petek je vlada sprejela Odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom v Sloveniji. Odlok prepoveduje ponujanje omenjenih storitev neposredno končnim uporabnikom na območju cele države.

Prepoved je splošna, naštetih pa je nekaj izjem. Med njimi so knjižnice, in sicer za nemoteno dostopanje do knjižničnega gradiva in zaradi nemotenega izvajanja vzgoje in izobraževanja. Število ljudi (zaposlenih in obiskovalcev), ki so lahko hkrati v prostorih knjižnice, je omejeno na enega človeka na 30 kvadratnih metrov. Če je prostor manjši od tega, pa na enega uporabnika. Pri tem je treba vzdrževati "minimalni možni stik", kot ga opredeljuje NIJZ, spoštovati pa je treba tudi vsa druga protiepidemijska navodila inštituta ter ministrstva za zdravje.

Manj izjem pri prehajanju meje

Jahta ni več opravičljiv razlog za odhod v tujino. Foto: MMC RTV SLO
Jahta ni več opravičljiv razlog za odhod v tujino. Foto: MMC RTV SLO

Veljati so začele tudi spremembe pri prehajanju državne meje. Lastništvo nepremičnine ali plovila v sosednji državi ni več med izjemami za prehajanje meje brez karantene.

Doslej so lahko lastniki nepremičnin in plovil prehajali mejo za 48 ur, ne da bi pri vrnitvi v državo potrebovali negativni test na koronavirus ali šli v karanteno.

Sorodna novica Ustavlja se javni prevoz, zapirajo se nenujne trgovine, prepovedano vsakršno zbiranje

Prav tako niso več mogoči obiski ožjih družinskih članov zunaj Evropske unije oziroma schengenskega območja za 72 ur. "Po domače, preživljanje vikendov v BiH-u ali Srbiji ne bo več mogoče," je v četrtek pojasnil notranji minister Aleš Hojs.

Izjema za čezmejne dnevne delovne migrante, ki imajo delovno razmerje v eni od članic EU-ja ali schengenskega območja, se časovno omejuje na 14 ur po prehodu meje.

Doslej je veljalo, da je bil med izjemami pri obvezni karanteni tudi prehod meje zaradi neodložljivih osebnih opravkov ali iz nujnih poslovnih razlogov, ki ni trajal več kot 48 ur. Ta izjema zdaj velja le za nujne poslovne razloge, časovna omejitev pa se skrajšuje na 12 ur.

Vse sosede na rdečem seznamu

Nekaj sprememb je tudi na rdečem seznamu, na katerem so zdaj v celoti vse sosednje države. Tisti, ki jim je bila odrejena karantena zaradi prihoda v Slovenijo iz rdeče države, imajo možnost predčasne prekinitve karantene z negativnim testom na koronavirus, a karanteno lahko na tak način prekinejo šele po petih dneh. Se pa napotitvi v karanteno še vedno lahko izognejo, če ob prehodu meje predložijo negativni izvid testa za prisotnost virusa, ki ni starejši od 48 ur.