V proračunu za leto 2016 je manj sredstev za investicije kot letos. Foto: EPA
V proračunu za leto 2016 je manj sredstev za investicije kot letos. Foto: EPA
Miro Cerar
Miro Cerar pričakuje enotnost v koaliciji. Foto: BoBo
Dejan Židan in Karl Erjavec
Dejan Židan je dejal, da je treba na sindikate gledati kot na zaveznike. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Karl Erjavec je zadovoljen, ker je zagotovljen regres za upokojence. Foto: BoBo

"Koalicija je enotna glede proračuna in pričakujem, da bomo to zdaj še potrdili," je v izjavi na Brdu pri Kranju dejal predsednik vlade Miro Cerar in dodal, da pričakuje dogovor tudi s sindikati, tako da bi lahko s proračunom šli naprej v postopek. Pogajanja s sindikati so zahteven proces, a po njegovih besedah je časa še dovolj, da najdejo skupne rešitve.

Na vprašanje, ali bi kakšnega izmed varčevalnih ukrepov le lahko odpravili, je odgovoril, da je treba pustiti čas dialogu. Prisluhniti je treba sindikatom, delodajalcem in tudi občinam, je dodal.

Na predlog zakona o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti so se namreč ostro odzvali sindikati javnega sektorja, saj vlada med drugim predlaga podaljšanje zdajšnjih varčevalnih ukrepov pri plačah v javnem sektorju. V občinah so medtem nezadovoljni s predlagano višino povprečnine.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je opozoril, da nekateri predvideni ukrepi nimajo neposrednih javnofinančnih učinkov in so se o njih s sindikati pripravljeni pogovarjati. Tiste ukrepe, ki imajo finančne posledice, pa bi po njegovih besedah lahko nadomestili z drugimi ali pa bi jih zapisali v intervencijski zakon. Koprivnikar pričakuje, da se bodo v sredo s sindikati pogovarjali prav o tem, kako najti kompromis in ohraniti javnofinančno vzdržnost.

Leta 2016 manj investicij
Predvideni padec investicij v letu 2016 glede na letošnje leto je bil pričakovan, je dejal finančni minister Dušan Mramor. Spomnil je, da so lani in letos potrošili velik del sredstev, ki so še ostala v prejšnji finančni perspektivi ter jih namenili za investicije. Začenjajo nov cikel, v katerem imajo bistveno manjša sredstva, dodaja Mramor.

Težava javnega sektorja je po besedah finančnega ministra v tem, da se izjemno stara, saj so v zadnjih letih zmanjševali zaposlovanje in kadrov niso nadomeščali z mladimi, zato zdaj želijo javnemu sektorju omogočiti, da se nekoliko pomladi.

Odzivi poslancev
Vodja poslancev največje vladne stranke SMC-ja Simona Kustec Lipicer je pojasnila, da je vlada glede proračuna enotna. Proračun je treba podrobno pregledati, je dejal vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša in dodal, da je proračun kolikor toliko zadovoljiv. Če želimo pospešiti razvoj gospodarstva, bi moral biti bolj investicijsko naravnan, je dodal.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je zadovoljen, ker je zagotovljen regres za upokojence ter usklajevanje pokojnin v januarju 2016 glede na triodstotno gospodarsko rast v letu 2014. "Kar se tiče ministrstev, pa bomo pač vsi malce potrpeli, denarja je premalo, ampak ministri smo zato, da izpeljemo program," je opozoril.

Proračun je kot realen označil predsednik SD-ja Dejan Židan, saj upošteva dejstvo, da imamo v Sloveniji gospodarsko rast. Med drugim upošteva tudi potrebe po nekaterih investicijah, več denarja pa bo tudi za socialne programe. "Verjetno noben minister ni v celoti zadovoljen, ker ima vsak dodatne potrebe, vendar denarja je toliko in iz tega je treba narediti koristne stvari za državljane in državo," je sklenil. Na sindikate je treba gledati kot na zaveznike, je razburjenje sindikatov komentiral Židan, ki pričakuje, da bo z njimi dosežen kompromis.