Minister za javno upravo je povedal, da vlado pri pogajanjih s socialnimi partnerji omejuje tudi fiskalno pravilo. Foto: BoBo
Minister za javno upravo je povedal, da vlado pri pogajanjih s socialnimi partnerji omejuje tudi fiskalno pravilo. Foto: BoBo
false
Na javnih razpisih naj bi v prihodnje izbirali najbolj gospodarna vozila in ne več najcenejša. Foto: BoBo
Koprivnikar: Vlada načrtuje za 310 milijonov manj odhodkov

Minister za javno upravo je ob skorajšnji prvi obletnici delovanja vlade predstavil delo svojega ministrstva in projekte, s katerimi se ukvarjajo oz. se še bodo. Ob tem je poudaril, da želijo nuditi konkretno podporo in dobre sisteme ter vplivati na dobro delovanje javnega sektorja.

Na drugi strani minister Koprivnikar želi, da bi bilo glede porabe javnega denarja objavljenih čim več podatkov na spletu, saj bi s tem preprečili neetične prakse oz. bi s tem zniževali možnosti korupcije. "Pri belem dnevu se kraje redko dogajajo," je bil slikovit Koprivnikar.

Med prenovami obstoječih sistemov poteka centralizacija državnega informacijskega sistema. "Gradnja državnega informacijskega oblaka poteka po načrtih in po 15 letih bomo naredili največjo posodobitev državne informatike," je poudaril in dodal, da bodo morale namesto sedanjih razdrobljenih informacijskih sistemov vse javne ustanove in ministrstva uporabljati enake tehnologije in standarde.

Jeseni naj bi bil uporabnikom na voljo tudi nov prenovljen portal e-Uprava, ki bo po ministrovih besedah vse storitve predstavil v prijaznejši obliki in ga bo mogoče uporabljati tudi prek tablic in drugih pametnih naprav.

Prenovitev čaka tudi javno naročanje in nova zakonodaja naj bi kot glavno merilo odpravila najnižjo ceno, pomembna pa naj bi postala gospodarnost oz. bi bila izbrana tista zadeva, ki je pri delovanju najgospodarnejša. Dodana pa naj bi bila tudi vrsta izločitvenih pogojev za ponudnike blaga in storitev, kjer bo upoštevano denimo, kakšen odnos imajo do svojih delavcev in kako izpolnjujejo pogodbene obveznosti. Avtomatsko pa bodo izločeni tudi tisti, ki bodo konkurirali z nerealno nizkimi cenami.

Glavna vrednota bo opravljeno delo
Večji napor kot za posodobitev javne uprave in uvajanje večje transparentnosti bo moral minister za javno upravo vložiti v pogajanje s sindikati javnega sektorja, s katerimi se med drugim dogovarjajo tudi glede plač za leto 2016. Koprivnikar je povedal, da hočejo zaostriti odgovornost zaposlenih do svojega dela oz. da bo glavna vrednota pri delu v javni upravi opravljeno delo.

Javni uslužbenec mora doseči dobre delovne rezultate. S tistimi, ki jih ne dosegajo, bomo prekinili sodelovanje, je dejal Koprivnikar. O tem, koliko je bilo do zdaj odpuščenih javnih uslužbencev, minister nima podatkov. Na drugi strani pa bodo prihodnje leto po sedmih letih sproščena napredovanja javnih uslužbencev, kar bo proračun dodatno obremenilo za 180 milijonov evrov.

Velike želje, majhne možnosti
Če bomo neuspešni pri pogajanjih, bomo morali nekje drugje zmanjšati stroške. Vsi se moramo podrediti fiskalnemu pravilu. "Težko se je pogajati s socialnimi partnerji v času gospodarske rasti. Vsi pričakujejo, da bomo končali omejevanje trošenja," je potarnal Koprivnikar. "Vendar si tega ne moremo privoščiti," je dejal. Eden izmed vzrokov je tudi fiskalno pravilo, po katerem proračunski primanjkljaj ne sme preseči treh odstotkov BDP-ja.

Kaj se bo zgodilo, če bodo propadla pogajanja s sindikati? Minister Koprivnikar pravi, da ima vlada malo možnosti. Lahko izplača vse, kar bi morala, vendar jo pri tem omejuje fiskalno pravilo. Lahko pa država zakonsko poseže v plačno lestvico javnih uslužbencev, kar je, kot pravi, zelo nepriljubljen ukrep, vendar pa morda vladi drugega ne bo preostalo.

Koprivnikar: Vlada načrtuje za 310 milijonov manj odhodkov