V Kolektorju v odzivu na pisanje mariborskega časnika pišejo, da transakcij z delnicami skupine Kolektor nikoli ni bilo, saj Kolektor ni delniška družba, ampak d. o. o. Foto: BoBo
V Kolektorju v odzivu na pisanje mariborskega časnika pišejo, da transakcij z delnicami skupine Kolektor nikoli ni bilo, saj Kolektor ni delniška družba, ampak d. o. o. Foto: BoBo

V Kolektorju v odzivu na pisanje mariborskega časnika pišejo, da transakcij z delnicami skupine Kolektor nikoli ni bilo, saj Kolektor ni delniška družba, ampak d. o. o. Skupina Hidria tako tudi ni manjšinski delničar Kolektorja.

Družba FMR po njihovih navedbah tudi ni posodila 9,1 milijona evrov družbi Fond za nakup deleža družbe Kolektor od Abanke in družbe Vipa Holding. Prav tako po njihovem pisanju ne drži trditev, da je Salonit Anhovo dobil denar za nakup deleža Kolektorja od Petriča oz. družbe FMR, kar so v idrijskem podjetju že večkrat zanikali.

FMR anhovski družbi niti ni v obliki posojila povrnila stroškov, ki naj bi jih Salonit imel z nakupom, še pravijo v Kolektorju in dodajajo, da ne drži niti trditev, da je Salonit delež prodal "Petričevima" Fondu in FMR. Prvi mož Kolektorja je namreč samo eden od manjšinskih delničarjev Fonda, v FMR pa sploh nima nobene delnice, pojasnjujejo.

Glede domnevnega spornega nakupa družbe Etra 33 v Kolektorju pravijo, da Petrič ni "pravi" lastnik družbe, ki je danes znana pod imenom Kolektor Etra. Je pa ta družba v resnici del koncerna. Posojilo, ki ga je Kolektor Group dal družbi Transing, je bilo medtem v celoti vrnjeno, Transing pa je poleg glavnice Kolektorju plačal tudi vse obresti.

Odzivajo se tudi na domnevni tretji sklop preiskav, ki se nanaša na posle Kolektorjevih menedžerjev v tujini, Petričev krog skupaj z nekdanjim vrhom novogoriškega Hita pa naj bi preko podjetij na Antilih in v ZDA od leta 2005 obvladoval več igralnic v Peruju.

Kot prvo, pod vprašaj postavljajo pojem Petričev krog. Ob tem pa poudarjajo, da ta ne sam ne s kom drugim ni obvladoval igralnic v Peruju. Družba Kolektor v igralniške posle ni bila neposredno vpletena, zato denar ni odtekal iz nje, dodajajo.

Ob tem pojasnjujejo, da je Hidria Fin v zvezi s tem proti nizozemski družbi Hiko, kjer je bil Kolektor eden od družbenikov, vložila tožbo in jo na nizozemskem sodišču pravnomočno izgubila. Zaradi tega je dolžna plačati 1479 evrov stroškov, ki pa jih po navedbah Kolektorja do danes ni poravnala. Hiko bo zato proti Hidrii Fin v primeru neplačila stroškov vložil izvršbo.

Na koncu pa v Kolektorju poudarjajo, da se v treh letih po vložitvi ovadbe s strani Hidrie Fin nanje kriminalisti niso obrnili, v tem času pa ne v Kolektor Groupu, ne v FMR, niti pri posameznih fizičnih osebah niso izpeljale nobene kriminalistične preiskave.

Prav tako kljub poskusom v družbi niso dobili uradne potrditve o začetku preiskave, nihče iz vodstva pa ni bil niti zaslišan niti vabljen na pogovor v zvezi z ovadbo Hidrie Fin.