Kolektor se je že pred desetletjem povzpel na prvo mesto pri proizvodnji komutatorjev. Razširil pa se je tudi na druga področja, denimo v gradbeništvo in stavbno tehniko ter v energetiko. Foto: MMC RTV SLO
Kolektor se je že pred desetletjem povzpel na prvo mesto pri proizvodnji komutatorjev. Razširil pa se je tudi na druga področja, denimo v gradbeništvo in stavbno tehniko ter v energetiko. Foto: MMC RTV SLO

Petrič spada med vplivnejše Slovence. Za življenjsko delo je prejel nagrado Združenja Manager, Kolektor je uspešno pripeljal čez krizo. Dejaven je bil tudi kot nadzornik v bančništvu, nadzoroval je Abanko in v času Pahorjeve vlade tudi NLB.

Bil je predsednik strateškega sveta za gospodarstvo pri premierki Alenki Bratušek, povabilo za prevzem ministrstva za gospodarstvo pa je zavrnil. "Težko bi se odločil za delo v politiki," je dejal v intervjuju za Slovensko tiskovno agencijo.

Zadnje čase se precej ukvarja s prevzemi podjetij po Sloveniji, in tudi to je po njegovem mnenju med razlogi, da ga nekdo poskuša diskreditirati in ustaviti s kazenskimi ovadbami.

Ovadbe ga ne skrbijo
Kolektorjevi posli v kriminalističnih preiskavah ga osebno ne skrbijo, ker je odgovornost na drugih organih v podjetju. Vse odločitve so namreč v Kolektorju sprejemali skladno z nadzornimi organi in sklepi skupščine delničarjev. "Ve se," kdo stoji za ovadbami, je dejal za STA, a imen ni želel navesti.

V Kolektorju se je zaposlil leta 1974 in 20 let pozneje prevzel vodenje družbe. V krizo je Kolektor vstopil pripravljen, ne preveč zadolžen in kot največji svetovni proizvajalec komutatorjev. Zdaj se ozira po drugih družbah.

Petrič: Ni razvite industrijske politike
Zatrdil je, da Slovenija nima nikakršne industrijske politike. Kot primer je navedel, da je Kolektorju spodletel nakup podjetja Litostroj Power, ki bo šel v roke tujcem. Upa, da bo drugače pri primeru zavezujoče ponudbe, ki jo je Litostroj oddal za Letrico (nekdanjo Iskro Avtoelektriko).

Slovenija namreč potrebuje notranje povezovalce razvojnih znanj, da bomo potem znotraj lastne države lahko razvili kompleksnejše izdelke z višjo dodano vrednostjo, je prepričan.