Foto:
Foto:
Evropska centralna banka bo mogoče posredovala na deviznem trgu, če bo evro presegel vrednost 1,35 dolarja.

SBI20 je nižji za 0,17 odstotka.

Med trgovanjem je cena Term Čatež celo padla za dovoljenih deset odstotkov, na 27.750 SIT. Enotni tečaj se je izoblikoval pri 29.465 SIT. Drogine delnice so se pocenile za skoraj tri odstotke, na 92.525 SIT.

Kot je bilo napovedano, je Kolinska kupila Drogin skoraj 20-odstotni delež, zaradi česar je promet z Drogo dosegel 5,68 milijarde SIT. Posel je opravil Publikum. Posledično je skupni promet znašal kar 6,655 milijarde SIT.

Preostale delnice so večinoma ostale na sredinih vrednostih. Zanimivo je, da se je Petrol (59.245 SIT) pocenil za 0,2 odstotka, čeprav so lanski rezultati spodbudni. Podjetje je imelo skoraj šest milijard SIT dobička.

Istrabenz (+0,6 odstotka; 9.743 SIT) nadaljuje rast, le malenkost dražje pa so delnice Mercatorja in Gorenja. Enotni tečaj Krke in Luke Koper je simbolično zdrsnil.

Od prometnejših delnic se je najbolj, za poldrugi odstotek, podražilo Žito. Tečaj je 36.829 SIT.

Vrednost slovenskega borznega indeksa (4.104 točk) se je znižala za 0,17 odstotka, indeksa PIX (3.807 točk) pa zvišala za 0,29 odstotka. Poleg obveznic SOS2E (tečaj je 103,53) so na prostem trgu le z naslednjimi papirji v rednem trgovanju opravili več kot za 10 milijonov SIT prometa: z idom Zlata moneta (+0,17 %), idom Triglav steber I (+0,47 %), skladom NFD 1 (+0,14 %) in idom Infond (-0,02 %).

Konec rasti evra?
Četrtkovo dopoldne v Evropi je bilo rahlo pozitivno. Frankfurtski DAX 30 je spet pogledal nad 4.000 točk. Petdnevni negativni niz (najdaljši po lanskem januarju) na Wall Streetu se je v sredo le končal. Dow Jones (10.600 točke) se je zvišal za 0,3 odstotka, še več, skoraj odstotek, pa je pridobil Nasdaq (2.023 točk). Med vzroki za porast je tudi močnejši dolar in besede predsednika domače centralne banke Alana Greenspana. Greenspan je optimistično spregovoril o kondiciji ameriškega gospodarstva. Nekateri so se sicer ustrašili, da to pomeni tudi skorajšnje zvišanje obresti, vendar delniški trg ni reagiral negativno.

Toliko bolj je reagiral valutni trg, ki je dolar poslal na tritedenski vrh glede na evro in na skoraj trimesečnega glede na jen. Bolj kot možno zvišanje ameriških obresti je dolarju pomagal nemški kancler Schröder, ki je skupaj z nekaterimi vodilnimi evropskimi politiki Evropsko centralno banko pozval, naj vendar že zniža obresti, saj se predvsem nemško gospodarstvo ne more dokončno rešiti objema recesije. Pojavljajo se tudi špekulacije, da bo Evropska centralna banka posredovala na deviznem trgu, če bo evro presegel vrednost 1,35 dolarja. Kakorkoli, evro je padel na dobrih 1,24 dolarja, kar je pet centov pod rekordno vrednostjo.