Slovenija je bila z 1,4-odstotnim znižanjem cen na letni ravni med državami z največjo stopnjo deflacije. Foto: Pixabay
Slovenija je bila z 1,4-odstotnim znižanjem cen na letni ravni med državami z največjo stopnjo deflacije. Foto: Pixabay

V celotni Evropski uniji so bile maja cene življenjskih stroškov za 0,6 odstotka višje kot leto prej, potem ko so se aprila zvišale za 0,7 odstotka. Pred letom dni je Unija imela 1,6-odstotno letno stopnjo inflacije.

Največji padec cen življenjskih potrebščin na letni ravni so maja zaznale Estonija (-1,8 odstotka), Luksemburg (-1,6 odstotka) ter Slovenija in Ciper (po -1,4 odstotka). Še najbolj izrazito pa so se cene prejšnji mesec zvišale na Poljskem (+3,4 odstotka), Češkem (+3,1 odstotka) in Madžarskem (+2,2 odstotka).

Glede na april se je letna stopnja inflacije znižala v 20 članicah EU-ja, v dveh je ostala nespremenjena, v petih pa se je zvišala. V Nemčiji je bila letna inflacija maja pri 0,5 odstotka, v Franciji pri 0,4 odstotka, v Španiji pa so se cene na letni ravni znižale za 0,9 odstotka.

Maja, ko so v vseh državah članicah še vedno veljali ukrepi za zajezitev epidemije covida-19, so inflacijo potiskale navzdol proti ničli padajoče cene energentov. Te so bile skoraj 12 odstotkov nižje kot pred letom dni, pri čemer je opazen predvsem padec cen nafte.

Inflacija globoko pod ciljem ECB-ja, ki je slaba dva odstotka

Najbolj pa so inflacijo zviševale cene v skupini hrana, alkohol in tobak. Sledile so storitve, malenkost je k inflaciji prispevalo tudi industrijsko blago brez energentov. Inflacija v evrskem območju tako ostaja globoko pod srednjeročnim ciljem Evropske centralne banke, ki znaša malenkost pod dvema odstotkoma.