Dagmar Komar pravi, da bodo upoštevali pripombe ministrstva za gospodarstvo, ki da so le lepotni popravki. Foto: MMC RTV SLO
Dagmar Komar pravi, da bodo upoštevali pripombe ministrstva za gospodarstvo, ki da so le lepotni popravki. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah predsednice uprave agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) Dagmar Komar je gospodarsko ministrstvo na dokument podalo nekaj pripomb, ki jih bodo upoštevali.

Kot je po sestanku z gospodarsko ministrico Darjo Radić v Ljubljani še povedala Komarjeva, je dokument kakovosten, agencija pa v njem povzema sektorske politike, ki so jih pripravila različna ministrstva. "Nismo mi tisti, ki vsebinsko definiramo strategijo," je zatrdila.

Na vprašanje novinarjev, kako komentira neuradne informacije, da agencija pri pripravi ni upoštevala skoraj nobenih stališč ministrstva za gospodarstvo s področja energetike, pa je odgovorila, da so bile tudi v zvezi s tem na današnjem sestanku podane le določene pripombe in lepotni popravki, ki jih bodo upoštevali.
Po besedah Komarjeve dokument v naslednjih 14 dneh čaka še več usklajevanj tudi z drugimi ministrstvi.
Nadzorni deleži in velika pričakovanja
Sodeč po osnutku strategije, ki so ga razkrile Finance, bi država zmanjšala svoj delež na 25 odstotkov in eno delnico v NLB-ju, Zavarovalnici Triglav (ZT), Telekomu Slovenije in Petrolu.
Pri tem pa so si postavili določene omejitve. ZT bi privatizirali po 2,5-kratniku letne pobrane premije, v NKBM-ju bi ohranili 25,1-odstotni delež, če bi za delnico lahko iztržili 30 evrov, Petrol pa bi prodali v primeru stabilizacije mednarodnih trgov.
Za prodajo pa niso predvideni deleži v Darsu (zasebni kapital bi vstopil, če bi to pomenilo zmanjšanje potencialnega javnega dolga), Holdingu Slovenske elektrarne in Genu Energiji ter Pošti Slovenije.
V zvezi s Hitom naj bi se oživila zamisel o gradnji igralniško-zabaviščnega centra skupaj s strateškim partnerjem. Država naj bi skupaj s povezanimi osebami obdržala 51 odstotkov.