Darko Končan opozarja na dvoreznost sprejetega zakona. Foto: BoBo
Darko Končan opozarja na dvoreznost sprejetega zakona. Foto: BoBo

DZ je v torek namreč sprejel novelo zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma, ki določa, da bodo vse bančne transakcije poslovnih subjektov in posameznikov v davčne oaze javno dostopne.
Po besedah sekretarja Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije Darka Končana je sicer pozitivno, da se bo lahko na ta način izvajal neki družbeni nadzor nad določenimi sumljivimi transakcijami. Morda je to dobro v času in v položaju, v katerem je Slovenija, kjer je po njegovih besedah korupcija izredno razvita in v kateri je zelo veliko davčnega utajevanja.
Po drugi strani pa opozarja, da "ko bodo ti podatki v javnosti dostopni brez ustreznih razlag, marsikdo ne bo mogel spoznati pravega bistva." Ob tem poudarja, da gre pri davčnih oazah za takšna davčna okolja, ki so bolj spodbudna na nekaterih področjih.

Nadzora ne bo več kot zdaj
Položaj v Sloveniji bi po njegovem pogojeval ali pa dovoljeval začasen poseg v takšne podatke. Se pa ob tem kot strokovnjak za davke sprašuje, kje so zdaj pristojni organi, ki naj imajo vpogled v takšne transakcije, in kakšen je rezultat njihovega dela.
Tako tudi meni, da s tem, ko bo dovoljen javni vpogled, ne bo bistveno povečanega nadzora. "Samo oni, ki imajo celovite podatke, lahko ocenijo, ali je neka transakcija dvomljiva z vidika preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma," je dejal Končan.