Vlada je na nedeljski seji organom Slovenskega državnega holdinga (SDH) naložila, naj nadaljujejo postopek prodaje večinskega deleža v Telekomu Slovenije. Foto: BoBo
Vlada je na nedeljski seji organom Slovenskega državnega holdinga (SDH) naložila, naj nadaljujejo postopek prodaje večinskega deleža v Telekomu Slovenije. Foto: BoBo

Vlada je na nedeljski seji organom Slovenskega državnega holdinga (SDH) naložila, naj nadaljujejo postopek prodaje večinskega deleža v Telekomu Slovenije. Po pojasnilih predsednika vlade Mira Cerarja je pot do prodaje zdaj odprta. Predsednik nadzornega sveta SDH-ja Samo Lozej pa je sporočil, da bo seja nadzornikov v sredo.

Uprava in nadzorni svet SDH-ja sta pretekli četrtek ocenila, da je prodaja Telekoma primerna in ekonomsko utemeljena, vlada pa je v nedeljo razrešila odprti vprašanji glede mehanizma razdelitve tveganj oziroma jamstva države s tega naslova ter glede pojma strateškega lastnika.

Država želi ohraniti Soline
Obenem pa je vlada na seji odločila, da je v prodajno pogodbo treba vključiti določilo o ohranitvi Telekomovega sedeža v Sloveniji in določilo o opcijski pogodbi za državni nakup 100-odstotnega deleža družbe Soline.

Uprava SDH-ja je sicer dejala, da bo nadaljevala prodajni postopek, v katerem si bo prizadevala uskladiti prodajno pogodbo tako, da bodo izpolnjeni sklepi vlade. Glede družbe Soline pa so pri SDH-ju že pred meseci pripravili predlog posebne pogodbe o ustanovitvi nakupne opcije in predkupne pravice, ki bi jo sklenila država s Cinvenom.

Britanski zasebni naložbeni sklad Cinven končno odločitev pričakuje do 10. junija, saj se zaradi omejitev na strani svojih virov financiranja po omenjenem datumu ne more zavezati k izpolnitvi ponudbe.

Mramor: Odločitev mora biti strokovna, in ne politična
Po mnenju finančnega ministra Dušana Mramorja zahteve, ki jih je vlada sprejela na seji, ne bi smele zaplesti pogajanj med SDH-jem in edinim potencialnim kupcem. Dodal je še, da je namen SDH-ja prav v tem, da se strokovne odločitve ločijo od političnih. Cerar pa je ocenil, da SDH s preložitvijo odločitve na vlado kaže, da potrebuje temeljito prenovo. Vlada na SDH sicer ne bo neposredno vplivala

Pozitiven vpliv na Telekomove delnice
Odločitev vlade, naj nadzorniki SDH-ja nadaljujejo postopek prodaje večinskega deleža v Telekomu Slovenije, pozitivno vpliva na borzno dogajanje. Delnica Telekoma Slovenije se je po uvodnem, skoraj dvoodstotnem padcu na začetku današnjega trgovanja dvignila. Njena vrednost se trenutno giblje okrog 100 evrov oziroma odstotek višje kot v petek.