Vlada je odpravila oba pomisleka, ki jih je Slovenski državni holding (SDH) izpostavil, in sicer glede mehanizma razdelitve tveganj ter glede pojma strateškega lastnika. Vlada tako med drugim soglaša z mehanizmom razdelitve tveganj, predvidenim v prodajni pogodbi. Foto: MMC RTV SLO
Vlada je odpravila oba pomisleka, ki jih je Slovenski državni holding (SDH) izpostavil, in sicer glede mehanizma razdelitve tveganj ter glede pojma strateškega lastnika. Vlada tako med drugim soglaša z mehanizmom razdelitve tveganj, predvidenim v prodajni pogodbi. Foto: MMC RTV SLO
Vlada pričakovano vrnila žogico SDH-ju

Vlada je danes več kot sedem ur razpravljala o prodaji Telekoma Slovenije. Da bo odločitev taka, je že popoldne namignil Karl Erjavec, ki je ob predčasnem odhodu s seje vlade pojasnil, da bo DeSUS na takrat še trajajoči seji zagovarjal to, da bi odločanje o prodaji Telekoma Slovenije prepustili SDH-ju.

Na seji niso odločali za ali proti prodaji, predsednik vlade Miro Cerar pa je na poznejši novinarski konferenci najprej priznal, da je nenavadno, da SDH sploh naslavlja vlado kot skupščino s takimi stališči.

Vlada odpravila oba pomisleka
Nato pa razložil, da je vlada po "intenzivni razpravi" odpravila oba pomisleka nadzornega sveta SDH-ja in zato naložila organom SDH-ja, da nadaljujejo s postopkom in z vsemi potrebnimi aktivnostmi v okviru roka veljavnosti ponudbe.

Obenem je vlada upravi SDH naložila, da v primeru sklenitve pogodbe o prodaji delnic in vseh drugih pogodb, potrebnih za izvršitev posla, vključi v to tudi opcijsko pogodbo za nakup 100-odstotnega deleža družbe Soline v korist Republike Slovenije. "Ta opcijska pogodba mora biti sklenjena do roka morebitnega prenosa delnic Telekoma Slovenije na kupca delnic," je povedal premier.

SDH ima čas do srede
Ob tem v vladi pričakujejo, da bo SDH po enem letu in pol pravočasno opravil svojo dolžnost, sprejel odgovornost in sledil svoji odločitvi, v kateri "je nadzorni svet skupaj z upravo ugotovil, da je prodaja Telekoma primerna in ekonomsko utemeljena".

SDH ima čas do srede - do takrat namreč odločitev pričakuje britanski Cinven, ki je edini oddal zavezujočo ponudbo.

SDH je imel dva pomisleka, vlada jih je danes odstranila
Uprava in nadzorni svet SDH-ja sta prodajo Telekoma Cinvenu kot edinemu ponudniku sicer označila kot primerno in ekonomsko utemeljeno. Vendar pa nadzorniki v četrtek zvečer niso dali soglasja k prodaji družbe, ampak so odločitev o prodaji prepustili vladi kot skupščini holdinga.

Za to so se odločili zaradi vprašanja, ali gre v primeru Cinvena za strateškega vlagatelja, in vprašanja jamstva države za morebitne obveznosti Telekoma iz sodnih sporov in konkurenčnih postopkov. Prodajna pogodba namreč vsebuje mehanizem razdelitve teh tveganj.

SD odločitve o vrnitvi ni podprl
V SD-ju vrnitve odločanja o Telekomu na SDH niso podprli. Menili so, da bi na podlagi stališča nadzornega sveta SDH-ja, ki ni dal soglasja k predlogu uprave za prodajo Telekoma, danes lahko ugotovili, da je prodajni postopek zaključen.

Po Židanovih besedah je sicer uprava SDH-ja predlagala, da bi vlada dala soglasje k prodaji, a za to ni bilo možnosti, saj ni bilo primernih gradiv.

Židan je želel, da bi vlada danes dokončno odločila in končala postopek prodaje Telekoma, zato je glasoval proti današnjemu sklepu o vrnitvi odločanja o Telekomu na SDH.

Cinven, ki se poteguje za približno tričetrtinski delež v največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju, je v sredo sporočil, da pričakuje odločitev prodajalcev do 10. junija.

Vlada pričakovano vrnila žogico SDH-ju