Christine Lagarde. Foto: EPA
Christine Lagarde. Foto: EPA

To je njena prva javna napoved dveh dvigov obrestne mere v kratkem času, ki so jo njeni kolegi sicer napovedovali že nekaj časa.

"Pričakujem, da se bodo neto nakupi v okviru programa nakupov obveznic končali na začetku tretjega četrtletja," je zapisala in potrdila konec programa nakupa obveznic in prvi korak, ki bi omogočal dvig obrestnih mer. "To bi nam skladno z našo prihodnjo usmeritvijo omogočilo dvig obrestne mere na julijskem srečanju. Glede na trenutne napovedi bo do konca tretjega četrtletja najverjetneje konec z negativno obrestno mero," je sporočila predsednica ECB-ja.

Prvi dvig bi bil sicer prvi v več kot desetletju in bi pomenil dvig z rekordno nizke ravni, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Da bi obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti, ki je trenutno pri -0,5 odstotka, do konca tretjega četrtletja izšla iz negativnega območja, pa bo morala banka do takrat obrestne mere dvigniti vsaj dvakrat za 0,25 odstotke točke.

Christine Lagarde je dvig napovedala po tistem, ko so se finančni ministri in guvernerji centralnih bank držav članic skupine G7 v petek zavezali, da se bodo še naprej borili proti vse višji inflaciji. Nanj je sicer namignila že v nagovoru na konferenci o 30 letih neodvisnosti Banke Slovenije v Ljubljani sredi meseca.

Inflacija v območju z evrom je aprila na letni ravni znašala 7,4 odstotka, s čimer vztraja pri rekordnih ravneh. Prav tako močno presega cilj ECB-ja, ki je dvoodstotna inflacija.

Napoved zaostritve denarne politike je sicer povzročil skok cen energije zaradi ruske invazije v Ukrajini, zaradi česar so se nekatere centralne banke že odločile za dvig obrestnih mer. Med njimi je ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) na začetku maja ključno obrestno mero dvignila za dodatnih 0,5 odstotne točke.

Vsak dvig nad nič pa bo odvisen od inflacijskih napovedi, je še zapisala Christine Lagarde. Kot je pojasnila, bodo nadaljnji dvigi primerni, če se bo srednjeročno inflacija ustalila pri okoli dveh odstotkih.

Svet ECB-ja bo o nadaljnjih korakih banke odločal na zasedanjih 9. junija in 21. julija.