Zaradi zmanšanega števila naročil so ogrožene tudi zaposlitve delavcev s pogodbami za nedoločen čas. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi zmanšanega števila naročil so ogrožene tudi zaposlitve delavcev s pogodbami za nedoločen čas. Foto: MMC RTV SLO

Gre za neuradne podatke, ki ji koroški uradi za delo pridobijo prek rednih stikov z delodajalci. Opozarjajo, da so delodajalci pri napovedih previdni, kar lahko pomeni, da bo priliv nezaposlenih še višji od napovedanega.

2.468 že prijavljenim se bo pridružilo še 500 delavcev
Na Koroškem je bilo po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje konec oktobra prijavljenih 2.468 brezposelnih. Med na novo prijavljenimi naj bi bilo tako kot vsako leto med 150 in 200 sezonskih delavcev. Večina teh se sicer spomladi navadno spet zaposli pri istem delodajalcu, pojasnjujejo v koroških uradih za delo.

Po napovedih bodo delo izgubili večinoma najeti delavci in delavci s pogodbami za določen čas, vendar pa v uradih za delo v Slovenj Gradcu, Dravogradu, Radljah ob Dravi in na Ravnah na Koroškem opozarjajo, da bo zmanjšanja naročil v podjetjih vplivalo na njihovo poslovanje, zato se lahko na zavodu znajdejo tudi delavci, zaposleni za nedoločen čas.

Skoraj polovica dolgotrajno brezposelnih
Število brezposelnih na Koroškem se je od leta 2005 sicer zmanjšalo, še vedno pa je problematična njihova struktura. Med prijavljenimi na zavodu je 56,5 odstotka žensk, 18,5 odstotka iskalcev prve zaposlitve in 7,3 odstotka oseb s sedmo stopnjo izobrazbe. Kar tretjina iskalcev zaposlitve je invalidov, skoraj polovica prijavljenih na zavodu za zaposlovanje pa spada v kategorijo dolgotrajno brezposelnih.

A. K. K.