Stavka je končana, kaj bo sledilo, pa še ni znano. Foto: MMC RTV SLO
Stavka je končana, kaj bo sledilo, pa še ni znano. Foto: MMC RTV SLO
Avtobusna postaja
Avtobusna postaja v Ljubljani je stavko odpovedala, čeprav podpirajo vse zahteve sindikatov. Foto: RTVSLO
Tudi delavci v Muri so za nekaj ur prekinili delo. Foto: MMC RTV SLO
Stavka se je izvajala na različne načine, sindikati pa upajo, da jim je uspelo prepričati delodajalce o sprejetju zahtev. Foto: RTV SLO
Zasebni sektor zajela stavka

Po besedah predsednika ZSSS-ja Dušana Semoliča je stavka nedvomno uspela, predvsem pa je zanj pomemben dosežek, da so se ljudje izpostavili.
Na novinarski konferenci so sindikati poudarili, da je skupaj v stavki udeleženih 145.000 zaposlenih, nekateri naj bi prišli stavko podpret celo z dopusta.

Sindikati bodo še vedno vztrajali na stavkovnih načelih in upajo, da bo stavka opomin v prihodnje, pri čemer pa jim to nikakor ni cilj. Poudarili so tudi, da je podatek, da je 75 odstotkov podjetij plače že povišalo netočen, saj temelji na anketi, ki je zajela le 25 odstotkov podjetij, in še pri teh so osnovne plače povišali le za 5,2 odstotka. Temu so dodali, da nestrpnost delodajalcev sindikatov tudi z ustraševanjem ni dobra.

Delodajalci: O letu 2007 ne bo več govora
Delodajalci bodo ponudbo sindikatov za nadaljnja pogajanja še proučili, zavračajo pa pogovore o usklajevanju plač za leto 2007.

Kot je povedal generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič, so se pripravljeni pogajati le še o usklajevanju plač za leti 2008 in 2009, z nadaljevanjem pogajanj pa se jim ne mudi, saj morajo kolektivno pogodbo pripraviti do konca maja.

Stavko marsikje skušali preprečiti
Stavka je sicer potekala tudi v znamenju poskusov delodajalcev, da ustavitev dela na različne načine preprečijo. Delodajalski pritisk na delavce je za MMC potrdil zunanji sindikalni zastopnik delavcev Avtobusne postaje Ljubljana Zdravko Bobnarič, ki je dejal, da so delavce opozorili "naj razmislijo, kaj delajo". Bobnarič je dejal, da so grozili tudi njemu osebno, in sicer, da bodo, če pride na avtobusno postajo, poklicali policijo. Bobnarič se začuden sprašuje, kaj naj bi s tem dosegli.

Avtobusna postaja je stavko sicer odpovedala, saj je ne bi mogli fizično izvesti, ker jim ne bi uspelo vključiti vseh delavcev, ampak le tiste, ki bi delali v času napovedi opozorilne stavke med 10. in 12. Stavkovne zahteve sindikatov podpirajo v celoti in se bodo morebitni celodnevni stavki zagotovo pridružili, je dejal Bobnarič.

Prav tako so so sinidkati zabeležili številne poskuse delodajalcev, da bi delavce tako ali drugače prepričali, naj dela ne prekinejo. Med drugim naj bi od stavkajočih zahtevali podpise ali jih celo snemali. Nekaterim so grozili, da je stavka nezakonita ali jih skušali za en dan premestiti na drugo delovno mesto.

Koliko delavcev je stavkalo in kje?

Koroška......................6.000
- Komunalno podjetje SG, Prevent, Gorenje, TEŠ
Celjska.......................5.000
- Cinkarna, Aero, Rogaška Steklarna, Comet, Elkroj, trgovine
Podravje......................20.000
- Aerodrom, Swaty, Ecolab, Impol, Vodovod, Pogrebno podjetje Maribor, Perutnina Ptuj, Maxina
Pomurje......................6.000
- Mura
Goriška
- Mercator, IKA
Primorska
- Trgovine, Cimos
Dolenjska
- Komunala Metlika, tekstilna podjetja
Gorenjska
- Elan, Sava Tires, Peko, Alpina

"Mercator plač ni dvignil niti za cent"
Stavkali so tudi delavci posameznih enot Mercatorja, vendar predvsem v skladiščnih enotah. Predsednica sindikata delavcev Mercator, povezanim v konfederacijo 90, Štefka Bezgovšek je dejala, da v koprskem Mercatorju stavka 70 odstotkov delavcev, 30 odstotkov pa jih dela, zato je delo upočasnjeno, na kar kupce opozarja obvestilo. Druge enote so se stavki pridružile solidarnostno, s tako imenovano belo stavko, kar pomeni, da dosledno spoštujejo organizacijske predpise, delo pa je upočasnjeno. Bezgovškova je dejala, da se bo treba v prihodnosti pogajati ne le na državni ravni, ampak predvsem na ravni podjetja, saj "Mercator ni dvignil plač niti za cent".

Neuradno smo izvedeli, da naj bi se nad delavci Mercatorja izvajali verbalni pritiski, z odpuščanjem pa naj bi delodajalci grozili delavcem Pošte.

Preberite tudi, kaj sta o stavki in pritiskih dejala prvaka sindikatov ZSSS in Pergam

Večina trgovin odprtih
Večina trgovin je ob stavki ostala odprtih, vrata pa je med 8. in 12. uro zaprl Mercatorjev hipermarket V Novi Gorici, pav tako pa tudi blagovnica Nama v Ljubljani in Škofji Loki. Iz Engrotuša in Petrola pa so sporočili, da se zaposleni niso odločili za stavko. Zato pa so delo dopoldne prekinili tudi v sežanskem trgovskem podjetju Jadran.

Ste zabeležili utrinke s stavke? Delite jih z nami na mojem spletu.
A. K. K./A. S./B. K./E. S.
Zasebni sektor zajela stavka