Blaž Košorok je bil kot sekretar na ministrstvu za infrastrukturo zadolžen za področje energetike. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Blaž Košorok je bil kot sekretar na ministrstvu za infrastrukturo zadolžen za področje energetike. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Nadzorni svet Gen energije je Blaža Košoroka imenoval na mesto generalnega direktorja. V tričlanskem poslovodstvu ostajata poslovni direktor Danijel Levičar in finančna direktorica Gordana Radanovič, novi generalni direktor pa bo štiriletni mandat nastopil 1. aprila 2022, so sporočili iz Gen energije.

Vlada je Košoroka na njegovo lastno željo s položaja državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo razrešila v ponedeljek. Košorok, ki je med novembrom 2012 in julijem 2017 vodil Holding Slovenske elektrarne (HSE), predtem je bil tudi na čelu Termoelektrarne Toplarne Ljubljana, je že dalj časa veljal za najresnejšega kandidata za prevzem položaja generalnega direktorja Gen energije.

Za ta položaj naj bi sicer prispelo šest kandidatur, po informacijah Televizije Slovenija je kandidiral tudi dolgoletni prvi mož Gen energije Martin Novšak, ki so ga nadzorniki z mesta generalnega direktorja odpoklicali pred nekaj več kot mesecem dni. Začasno oziroma do imenovanja novega generalnega direktorja so na najvišji položaj imenovali dozdajšnjo članico poslovodstva, finančno direktorico Gordano Radanovič, a so že takrat mediji pisali, da naj bi se na čelo družbe v nadaljevanju zavihtel Košorok. Kot je poročal portal Necenzurirano, naj bi imel pri naskoku na položaj generalnega direktorja tudi podporo predsednika vlade Janeza Janše.

Nasprotovanje menjavi in očitki o političnem kadrovanju

Sorodna novica Krški svetniki zahtevajo, da Gen Energijo tudi v prihodnje vodi strokovnjak jedrske stroke

Medtem Novšak velja za enega pomembnejših gospodarstvenikov iz desnosredinskih krogov, blizu stranki SDS. Eno osrednjih posavskih in slovenskih podjetij, pod katero spada tudi Nuklearna elektrarna Krško, je vodil od 1. avgusta 2005, nadzorni svet pa ga je skušal enkrat neuspešno razrešiti že v letu 2013. Njegov odpoklic je povzročil kar nekaj razburjenja v Posavju. Nasprotovanje menjavi so tako sredi tega meseca izrekli svetniki Mestne občine Krško. Ob kritikah, da gre za značilno politično kadrovanje in mešanje politike glavne vladajoče stranke v občutljivo kadrovanje, da želi vlada z neusposobljenim kadrom v vodstvu Gen energije zrušiti posavski energetski steber in ga prenesti v Ljubljano ter da gre za "korupcijo, ki je pogubna za državo in družbo", so pristojne pozvali, naj v vodstvo podjetja imenujejo odgovorne strokovnjake.

Tudi zaradi lokalnega nasprotovanja je bila današnja seja dolga in po pisanju portala Pozareport burna. Košorok je v izjavi za Televizijo Slovenija pred svojo predstavitvijo na nadzornem svetu dejal, da sicer razume in priznava vlogo lokalne skupnosti, a mu je žal, da je toliko nasprotovanja, še preden so se z njim in njegovimi načrti spoznali. Pozareport, je poročal še, da so bile že pred sejo nadzornikov napovedane tožbe.