Blaž Košorok meni, da za kršitev vseh obveznosti in jamstev to poslovodstvo ne more biti objektivno in subjektivno odgovorno. Foto: BoBo
Blaž Košorok meni, da za kršitev vseh obveznosti in jamstev to poslovodstvo ne more biti objektivno in subjektivno odgovorno. Foto: BoBo
HSE
HSE po oceni Računskega sodišča ni pripravil nobenega scenarija, s katerim bi zagotovil pozitiven denarni tok v eno najdražjih slovenskih naložb. Foto: BoBo
Nadzor pri TEŠ 6 popolnoma odpovedal
Teš 6: Sumljivi posli

Generalni direktor Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) Blaž Košorok je v odzivu zatrdil, da so v zadnjem letu in pol storili vse, da bi poskrbeli za učinkovitejša vodenje in nadzor izvajanja projekta Teš 6. "Strinjam se, da je glavna krivda v pomanjkljivem nadzoru," je pritrdil ugotovitvi Računskega sodišča, s katerim so po njegovih besedah v času opravljanja revizije korektno sodelovali.

Košorok je spomnil, da so z nastopom njegovega mandata konec leta 2012 prevzeli tako rekoč končano investicijo: "Okoli 75 odstotkov investicije je bilo izvedene, 90 odstotkov vseh pogodb podpisanih in s tem dejstvom smo se ukvarjali zadnji dve leti oz. dve leti in pol." Trenutno vodstvo tako po njegovih besedah za kršitev obveznosti in jamstev ne more biti objektivno in subjektivno odgovorno.

V HSE-ju, ki je lastnik Teša, bodo zdaj v roku 90 dni pripravili odzivno poročilo, Računsko sodišče pa bo potem presodilo, ali ravnajo v pravi smeri, je pojasnjeval Košorok in dodal, da "ni tak, da bi se oklepal položajev".

Finančni direktor HSE-ja Stojan Nikolić je ob tem dodal, da večino ukrepov in priporočil, ki jih je nanje naslovilo Računsko sodišče, že izvajajo. Glede zagotavljanja likvidnosti HSE-ja na daljši rok Nikolić ne vidi nobenih težav. "Prizadevamo si za to, da zagotovimo dolgoročno ustrezno strukturo financiranja za celotno skupino. Naš načrt je, da bodisi z izdajo obveznic bodisi z najetjem dolgoročnega posojila pri komercialnih bankah zagotovimo likvidnost za najmanj od tri do pet let, s čimer se iskanje pozitivnega epiloga te zgodbe olajša, ker se lahko osredotočimo samo na poslovanje družbe," je sklenil.

Nadzor je odpovedal
Računsko sodišče je ocenilo, da Holding Slovenske elektrarne ni bil učinkovit pri obvladovanju denarnih tokov svoje skupine, povezanih z investicijo v Teš 6. Tako HSE ni zagotovil izpolnitve pogoja glede vrednosti investicije, ki ga je država določila ob izdaji državnega poroštva za Teš 6. Pri tem pa v predračunski vrednosti investicije sploh niso upoštevali predvidenih stroškov razgradnje po koncu dobe obratovanja.

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel sicer ni razkril konkretnih številk iz revizijskega poročila, saj ima HSE pravico določene podatke označiti kot poslovno skrivnost, kar so tudi storili, vendar je bila tu po mnenju Vesela ta možnost zlorabljena, zato Vesel HSE poziva, naj oznako tajnost umakne s poročila.

HSE ni zagotovil optimalnih pogojev za odločitve
Prav tako holding ni zagotovil pozitivnega poslovanja Termoelektrarne Šoštanj po zagonu šestega bloka. To bo negativno vplivalo na zmožnost doseganja načrtovanih učinkov investicije v šesti blok in navsezadnje tudi zagotavljanja zadostnega denarnega toka celotne skupine holdinga.

Računsko sodišče v nadaljevanju ugotavlja, da HSE do leta 2013 sploh ni imel nobenega scenarija za zagotavljanje pozitivnega denarnega toka, pa tudi ne izdelanega učinkovitega in preglednega upravljanja družb znotraj svoje skupine. Zaradi tega informacije niso bile zanesljive, kar je onemogočilo sprejemanje optimalnih odločitev.

SDH in AUKN sta bila brezbrižna
Vesel tudi dvomi o doseganju roka za pridobitev uporabnega dovoljenja za Teš 6. "Ta rok se izteče 15. februarja 2016, a obstaja še vrsta tehničnih neznank, o katerih ne moremo javno govoriti." Dejal je le, da gre za izjemen odstop od poroštvenih zavez, kar državo postavlja v neugoden položaj.

Računsko sodišče je v povezavi z investicijo v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj pod drobnogled vzelo tudi ravnanje nekdanje Agencije za upravljanje kapitalskih naložb in Slovenske odškodninske družbe oziroma Slovenskega državnega holdinga. Ugotovili so, da nihče od HSE-ja ni zahteval poročil, na podlagi katerih bi lahko analizirali, ali so zagotovljena zadostna finančna sredstva za projekt.

"Vztrajali bomo pri odškodninski odgovornosti"
Računsko sodišče zdaj pričakuje v 90 dneh kar nekaj obsežnih in zahtevnih popravljalnih ukrepov. "V nasprotnem primeru bomo zahtevali razrešitev vodstva HSE-ja," je dejal Vesel, ki pričakuje, da bodo lahko jasnejšo sliko o celotni inveziciji dobili šele po reviziji v Premogovniku Velenje, zlasti v povezavi z določanjem cen premoga.

Vesel je napovedal tudi, da bodo vztrajali pri odškodninski odgovornosti organov upravljanja HSE-ja kot tudi Teša. Vladi pa je predlagal združitev energetskih stebrov in preučitev možnosti združevanja Teša in Premogovnika Velenje v okviru HSE-ja.

Nadzor pri TEŠ 6 popolnoma odpovedal
Teš 6: Sumljivi posli