Za odnose z javnostjo so v petih letih porabili 1,8 milijona evrov. Foto: BoBo
Za odnose z javnostjo so v petih letih porabili 1,8 milijona evrov. Foto: BoBo

V krovni družbi HSE so pojasnili, da imajo za stike z javnostjo dva zaposlena, v zadnjih petih letih pa so porabili 380 milijonov evrov za zunanje izvajalce. Največ so sodelovali s podjetji Pristop, Consensus in Imelda.

Kot razlog v družbi navajajo potrebno svetovanje v kriznih razmerah prejšnjih let, trenutno pa nimajo sklenjenih nobenih takšnih pogodb. Poudarili so še, da pripravljajo racionalizacijo poslovanja.

Hude finančne težave pestijo skupino Holding Slovenske elektrarne (HSE) predvsem zaradi naložbe v šesti blok Teša, ki bo po pričakovanjih prvih nekaj let ustvarjal izgubo, poleg tega jih bremeni več 100 milijonov evrov posojil v različnih evropskih bankah.

Najdražji stiki z javnostjo v Dravskih elektrarnah
Daleč največ denarja so porabili v Dravskih elektrarnah, kjer lastne službe za stike z javnostjo nimajo. Večina od 1,2 milijona porabljenih evrov je šla družbi Spem. Direktor družbe Viljem Pozeb je pojasnil, da izvajajo vrsto razvojnih projektov, kot sta gradnja hidroelektrarn na Muri in gradnja črpalne elektrarne Kozjak. Pri projektih pa pogosto naletijo na nasprotovanje javnosti, zato potrebujejo tovrstne strokovnjake.

Brez nadzornega sveta so v Dravskih elektrarnah že več kot leto dni in tako pod neposrednim nadzorom HSE-ja, dalj časa pa že poteka tudi notranja izredna revizija, ki je v Mariboru okrepila bojazen, da bo najboljša družba skupine v kratkem prodana.