Bogomir Kovač je pojasnil, da bodo govorili tudi o tem, ali je delo komisije sploh še smiselno nadaljevati. Foto: MMC RTV SLO
Bogomir Kovač je pojasnil, da bodo govorili tudi o tem, ali je delo komisije sploh še smiselno nadaljevati. Foto: MMC RTV SLO

KAS se je do zdaj že sedemkrat spopadel s podobnimi težavami, pravi Bogomir Kovač.

Sporne kadrovske menjave v HSE-ju in na PBS-ju odmevajo

Kot je povedal predsednik sedemčlanske vladne komisije (nekdanjega Kadrovsko-akreditacijskega sveta) Bogomir Kovač, je vlada menjave izvedla brez upoštevanja ustaljenih postopkov KAS-a, ki si jih je postavila sama, je za RTV Slovenija poročala Vesna Deržek. Po Kovačevih besedah so pripravili predlog nadaljnjega delovanja KAS-a, ki so ga poslali vladi, podrobnosti pa naj bi bile znane po jutrišnji seji vlade. Sicer pa je Kovač za ponedeljek napovedal novinarsko konferenco, kjer bodo predstavili podrobnosti o njhovem nadaljnjem delovanju.

Vlada je do zdaj za vsak nadzorni svet razpisala javni poziv, akreditacijska komisija pa je nato glede na znanje, izkušnje in želeno strukturo nadzornega sveta predlagala člane. Za vsak nadzorni svet komisija predlaga približno dvakratno število potrebnih nadzornikov, te pa nato dokončno izbere vlada oziroma pristojni minister.

Kovač se je odzval tudi na izjave gospodarske ministrice Darje Radić, da zamenjave niso obšle KAS-a: "Zagotovo ne drži za tistega člana, za katerega so zaprosili. Zaprosili so samo za enega in mi tega postopka nismo napravili in pomeni, da ta kandidat nima akreditacije."
V primerih imenovanj v nadzorni svet HSE-ja in Pošte Slovenije nominacij ni bilo, pa čeprav je z vidika korporativnega upravljanja ta postopek veliko pomembnejši, ocenjuje Kovač. "V tem primeru gre seveda za politizacijo, ki do sedaj ni imela primere, in gre seveda za neko nekompetentnost pri odločanju, ki je tudi ne znam prav pojasniti," dodaja Kovač, še poroča RTV Slovenija.


Napenjanje mišic
Menjave v HSE-ju in Pošti Slovenije so razburile tudi podmladek Socialnih demokratov, ki so premierja Boruta Pahorja že pozvali, naj se ne vdaja politikantskim interesom predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča. Temu svetujejo, naj se raje ukvarja s svojim resorjem, Golobič pa jim odgovarja, da jim bo z veseljem prisluhnil.
Kot smo že poročali, je Radićeva pretekli teden zamenjala nadzornike v HSE-ju in Pošti Slovenije, pri čemer jo je podprl tudi Pahor. Ministrica je sicer že nekaj časa razmišljala o odstavitvi nadzornikov v HSE-ju zaradi nejasnega vodenja projekta TEŠ 6, sodu pa je izbilo dno, ko so ti odstavili direktorja holdinga Boruta Meha, kamor ga je ustoličil Radićin predhodnik Matej Lahovnik. Čistke v Pošti Slovenije pa so sprožile izplačane plače vodstvu, ki naj bi bile previsoke glede na vladne omejitve v državnih podjetjih.

KAS se je do zdaj že sedemkrat spopadel s podobnimi težavami, pravi Bogomir Kovač.

Sporne kadrovske menjave v HSE-ju in na PBS-ju odmevajo