HSE bo dobil nove nadzornike. Foto: MMC RTV SLO
HSE bo dobil nove nadzornike. Foto: MMC RTV SLO
Stavka Vegradovih delavcev
Vegradovi delavci iz BiH-a, ki bodo ob službo, se bodo lahko prijavili na Zavod za zaposlovanje. Foto: MMC RTV SLO
Darja Radić
Ministrica zagotovila, da stavke v energetiki ne bo, ni dobila. Foto: BoBo
Pošta
Vodstvo pošte je nekoliko pretiravalo pri višini dohodkov. Foto: BoBo
Vlada razrešila nadzornike HSE-ja in Pošte

"Vlada je že prejšnji teden na mojo pobudo obravnavala predlog za razrešitev nadzornikov HSE-ja. Preostali ministri niso bili takrat dovolj seznanjeni, da bi lahko odločali, zato sem jim v tem tednu podrobno predstavila svoje razloge za razrešitev. Včeraj sva se s predsednikom vlade odločila, da je predlog zrel za obravnavo," je povedala. Na seji so po njenih besedah nadzornike razrešili, ker ne uživajo več zaupanja vlade. Za uspešno izvedbo naložbe v Termoelektrano Šoštanj so se odločili imenovati nove, ki bodo najprej pripravili kratko revizijo in oceno stanja TEŠ-a 6. Vlada bo tako lahko dobila jasno silo o stanju in izvedbi projekta, meni Radićeva.

MMC se je za komentar glede razrešitve nadzornikov HSE-ja obrnil na nakedanjega gospodarskega ministra Mateja Lahovnika, a zadeve ni želel komentirati.

Vlada je obenem predlagala razrešitev nadzornega sveta Pošte Slovenije in imenovanje novih nadzornikov. "V medijih je bilo jasno predstavljeno, da smo ugotovili kršitev zakona o določitvi višine plač. Ker nadzorniki ne uživajo več zaupanja lastnikov, smo jih razrešili," je povedala Radićeva.

Bahun nad odločitvijo vlade presenečen
Predsednik nadzornega sveta Drago Bahun je za TV Slovenija dejal, da sprejme odločitev vlade, a je nad njo presenečen. "Menim, da je nadzorni svet delal korektno in v prid družbi," je dejal.
Dozdajšnje nadzornike Franca Žerdina, Franca Žlahtiča, Mojco Kert Kos in Igorja Tičarja bodo nasledili Drago Dolinar, Vekoslav Korošec, Jadranko Medak in Marjan Ravnikar.

Ministrica Radićeva se je že sestala tudi s predstavniki Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije, s katerimi je pregledala stavkovne zahteve. Upa, da je ostalo malo odprtih stvari, o katerih pa se bodo v ponedeljek pogovorili še s premierjem Pahorjem. Zagotovila, da stavke ne bo, Radićeva sicer ni dobila.

Sporna kar tretjina pogodb v državnih podjetjih
Glede plač v vladi preverjajo tudi druga podjetja. Angažirali so kar celotno ekipo ministrstva, pregledali so več kot 200 pogodb in kar precej je po besedah Radićeve takšnih, ki so nejasne. Od nadzornikov teh družb so tudi zahtevali pojasnila, kako so izračunali plače vodilnih. Odločili so se, da posameznih primerov ne bodo komentirali, ker bi jim to vzelo preveč časa, bodo pa na koncu objavili analizo in kršitve. Izkazalo se je, da je kar približno tretjina pogodb zelo spornih.

Pravna mnenja v tem primeru niso najbolj bistvena, saj gre za ekonomsko formulo za izračun povprečne plače, ki ji nato pomnožijo, da dobijo plačo vodilnih, še meni ministrica.

Vlada je na seji odločila tudi, da se Vegradovi delavci, ki prihajajo iz Bosne in Hercegovine in nimajo osebnega delovnega dovoljenja, lahko po izgubi službe prijavijo na Zavod za zaposlovanje. Tam jim bodo pomagali iskati novega delodajalca in izdali odločbo o denarnem nadomestilu, ki pa bo mirovala do uveljavitve sporazuma z BiH.

Pahor: Če nadzorniki niso opravili naloge, naj se jih razreši
"Vedel sem, da bo odločitev za zamenjavo dveh nadzornih svetov sprožila mnogo ugibanj v javnosti, a je bilo zame pomembno, da se odločimo prav," je dejal premier Borut Pahor. "Če smo sprejeli neka navodila glede plač, jih je treba spoštovati, in če nadzorniki niso uspeli opraviti svoje naloge, jih je treba razrešiti," je dejal.

Premier Pahor se je v sredo srečal s pobudnikom Slovenskega logističnega holdinga Hartmutom Mehdornom. Njuno mnenje glede holdinga po besedah Pahorja ostaja enako, saj menita, da je dobra zamisel. Še več, kot sta prepričana, je le tako mogoče zagotoviti konkurenčnost slovenske logistike v evropskem prostoru. Pahor je povedal še, da je Mehdorna prepričal, naj ne vrže puške v koruzo.

"Odločitev o TEŠ-u sem podpiral, vendar je to investicija, vredna več kot milijardo evrov," je še dejal Pahor. Zato mora biti vlada absolutno prepričana, da ljudje, ki upravljajo s tako velikim projektom, to opravljajo transparentno in gospodarno, je dodal. "Če se dvomi o tem okrepijo, da ni več mogoče dobro procesirati tega projekta, potem je prav, da vlada naredi, kar mora – da da novim nadzornikom možnost in dolžnost, da pogledajo, kako je treba projekt zastaviti za vnaprej, da se bodo za nas znižali stroški," je povedal.

Vlada razrešila nadzornike HSE-ja in Pošte