Kovač:
Kovač: "Ta t. i. družbena neodgovornost je v tem, da nekdo drug, se pravi davkoplačevalci, plačujejo za neko podjetje oz. zaposlene. ki so posredno sicer spoštovali kolektivno pogodbo, vendar je ta neprimerna glede na recesijo oz. položaj podjetja." Foto: MMC RTV SLO

Družbe so razkrile, da so za regrese porabile več milijonov evrov, ne glede na to, ali so poslovale dobro ali slabo. Zato so se ob tem postavila vprašanja tudi o družbeni odgovornosti vodstev, ki vodijo te družbe.

V Adrii regres na ravni minimalne plače
Višina regresa je določena s kolektivno pogodbo, a dejansko izplačilo je stvar dogovora med socialnimi partnerji v družbi, je za Radio Slovenija poročala Simeona Rogelj.

To kaže primer Adrie Airways, ki ima že nekaj let težave, zato bodo zaposleni tudi letos dobili regres v višini minimalne plače, pravi Maks Tajnikar: "V Adrii v vseh letih, kolikor poznam podatke, izplačujejo regres na ravni minimalnih plač in tudi letos bo tako. Mislim, da so sindikati v Adrii to do zdaj sprejemali in da bo tako tudi letos."

Pahor: So stvari, ki niso stvar zakonov, temveč morale
Do regresa je upravičen sleherni zaposleni, a pri določanju njegove višine moramo biti previdni, še dodaja Tajnikar, še posebej če družba prejema državno pomoč ali je kako drugače odvisna od davkoplačevalskega denarja. Zato so odločitve vodstev o visokih regresih v družbah z izgubami, še zlasti če so te odvisne tudi od proračunskih sredstev, ne samo neupravičene in nespodobne, ampak tudi družbeno neodgovorne, je pred dnevi opozoril predsednik vlade Borut Pahor

"Zakon je treba spoštovati, če ne, greš v kazenski postopek. So pa tudi stvari, ki niso stvar zakonov in prava, temveč poslovne morale. In tam se začne tisto, čemur pravimo družbena odgovornost," je dejal Pahor.

Kovač: Uprave bi morale tvegati tudi tožbe
Temu pritrjuje tudi ekonomist Bogomir Kovač: "Ta t. i. družbena neodgovornost je v tem, da nekdo drug, se pravi davkoplačevalci, plačujejo za neko podjetje oz. zaposlene. ki so posredno sicer spoštovali kolektivno pogodbo, vendar je ta neprimerna glede na recesijo oz. položaj podjetja."

"V vsakem primeru bi uprave morale doseči kompromis s sindikati in znižati regrese oz. tvegati tožbe. Če denar še ni nakazan, potem so odprte še vse možnosti, če pa je ta že na računih, je stvar dosti bolj komplicirana," je sklenil Kovač.