Za informacijo, da Panasonic opravlja skrbni pregled Gorenja je vedel zelo ozek krog ljudi, ki so se zavezali k molku, a je informacija kljub temu prišla v javnost. Foto: BoBo
Za informacijo, da Panasonic opravlja skrbni pregled Gorenja je vedel zelo ozek krog ljudi, ki so se zavezali k molku, a je informacija kljub temu prišla v javnost. Foto: BoBo

Po navedbah časopisa Dnevnik je mogoče sklepati, da je pobudo za preiskavo podala Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), kjer pa preiskave ne komentirajo. Agencija je sicer nadzor v Gorenju začela takoj, ko je prejela obvestilo o odlogu objave notranje informacije. "Pri tem smo aktivno nadzirali izdajatelja, tako glede tega, ali je zagotavljal ustrezno zaupnost odložene notranje informacije, kot tudi pravilnost razkritja oziroma javne objave notranje informacije in trgovanje z delnicami te družbe," so sporočili z agencije.

Za Panasonicov skrbni pregled Gorenja so sprva vedeli le uprava in nadzorniki, pozneje pa še predsednik vlade in nekaj zunanjih strokovnjakov. V Gorenju so se odločili za odlog objave informacije, saj - kot pravi predsednik uprave Franjo Bobinac - niti ne vedo, kako se bodo odločili Japonci, zato niso želeli vzbujati neutemeljenih pričakovanj na trgu.

V Gorenju želijo izvedeti, od kod je informacija odtekla
Vsi posamezniki, ki so bili z informacijo seznanjeni, so podpisali pismo o zaupnosti, Bobinac pa je prepričan, da nihče ni zlorabil te informacije. Bobinac je sicer dejal, da ima sam čisto vest in se ne boji preiskave. Upa pa, da afera ne bo škodovala odnosu s Panasonicom. Sicer je pregled Panasonica pozitivno vplival na delnice Gorenja, ki so se letos podražile za 60 odstotkov.

Iz Gorenja so sicer sporočili, da ne morejo komentirati preiskave NPU-ja in niti postopkov pri ATVP-ju, je pa v interesu družbe, da obe izvedeta vse postopke, saj bodo tako lahko ugotovili, kdo je odgovoren za nezakonito razkrivanje notranjih informacij in morebitno zlorabo. Prepričani pa so, da preiskava ne bo vplivala na morebitno odločitev Panasonica o morebitnem povečanju lastniškega deleža v Gorenju.

Gorenje pregledujejo kriminalisti
Gorenje pregledujejo kriminalisti