Zavarovalne premije SŽ-ja so leta 2008 znašale 2,8 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Zavarovalne premije SŽ-ja so leta 2008 znašale 2,8 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO

Policija naj bi preiskovala več v posle vpletenih pravnih oseb in posameznikov, pozornost pa naj bi zbudil velik skok provizij za posredovanje pri sklepanju zavarovanj, za kar je SŽ najel družbo Individa, katere lastnik in direktor je Mark Čuček, poroča Dnevnik. Zaradi visokih provizij so se seveda dvignile tudi zavarovalne premije.

Zavarovalnica Maribor naj bi Individi izplačala 2,5-krat višjo posredniško provizijo, kot je ta znašala, ko je posredniške posle za SŽ opravljala še družba za zavarovalno posredovanje Za & Svet, katere lastnica je nekdanja vodja Zavarovalnice Triglav Nada Klemenčič. Provizija naj bi se tako dvignila s 150.000 na 400.000 evrov. Leta 2008 naj bi prihodki Individe znašali okoli 576.000 evrov.

Zavarovalne premije železnic so glede na letna poročila družbe leta 2008 skupaj znašale 2,8 miljona evrov, leta 2007 pa 2,58 milijona evrov. Za lani podatka še ni.

Ovadbo podal novinar Reporterja?
Železnice imajo zavarovalne pogodbe sklenjene tudi pri Zavarovalnici Triglav, a ta naj Individi provizij še ne bi izplačala. Po navedbah družbe zaradi skorajšnjega izteka veljavnosti pogodbe trenutno poteka postopek oddaje javnega naročila in izbire novega najugodnejšega ponudnika za zavarovanje premoženja SŽ-ja.

Na policiji so potrdili, da preiskava poteka, a več informacij za zdaj ne dajejo. Preiskava naj bi bila sprožena na podlagi ovadbe, ki jo je podal novinar Reporterja.

Po neuradnih informacijah naj bi policisti že opravili pogovore z nekaterimi člani nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav in tam zaposlenimi, preiskovali pa naj bi tudi družbo Individa.