Podjetje je poslovalo z dobičkom že v prvem letu, a cilja po lastnih besedah ni uspelo doseči. Foto: Cofound.it
Podjetje je poslovalo z dobičkom že v prvem letu, a cilja po lastnih besedah ni uspelo doseči. Foto: Cofound.it

Še lani se je Cofound.it lahko pohvalil z enim največjih slovenskih ICO-jev, prvih ponudb žetonov (ICO je ekvivalent prve ponudbe delnic v svetu tehnologije blockchain). Zbral je skoraj 15 milijonov dolarjev. Napovedal pa je vzpostavitev platforme, na kateri bodo lahko druga podjetja izvajala svoje ICO-je. S tem naj bi prispevali k decentralizaciji finančnega sveta in povečani transparentnosti.
Leto zatem ugotavljajo, da jim ni uspelo, saj da se je svet ICO-jev sprevrgel. Zdaj na njem prevladujejo zgodnji investitorji in promotorji, ki jim je le do hitrega zaslužka, je njihov vodja Daniel Zakrisson zapisal na blogu. Precej je bilo tudi prevar. Vlagatelji so zato izgubili zaupanje v ICO-je, trga ni več, zato je edino odgovorno, da likvidirajo podjetje in odplačajo vlagatelje, je zapisal. Sami so po njegovih navedbah delovali v nasprotni smeri, hoteli so držati standarde kakovosti. Pregledali več kot 350 prijav in od teh na platformo spustili le 11.
Po poročanju Financ jim je ostalo 14,4 milijona dolarjev ob 350.000 evrih obveznosti. Imetniki bodo morali žetone poslati na naslov za uničenje. Cofound.it je sicer lani posloval s 4,5 milijona dolarjev prihodkov in 2,5 milijona dolarjev čistega dobička.