Vse več podjetij svojih računov ne more poravnati Foto: www.upn.si
Vse več podjetij svojih računov ne more poravnati Foto: www.upn.si
Elektrika
Vsa elektropodjetja se ubadajo z rastočim deležem neplačnikov. Foto: MMC RTV SLO

V podjetju Elektro energija Ljubljana, pri katerem je konec lanskega leta od njih električno energijo kupovalo 38.000 podjetij, ugotavljajo, da se zaradi krize in večjega števila stečajev povečuje tudi število neporavnanih položnic za elektriko.
"Neplačane terjatve naraščajo že od začetka krize," so pojasnili in dodali, da pri odjemu gospodinjstev naraščajoče neplačevanje računov ni tako izrazito.

Izrazito velik porast poslovnih neplačnikov so v ljubljanskem elektrotrgovcu zaznali lani. Glede na leto 2009 je bilo v letu 2011 namreč začetih stečajev skoraj za 100 odstotkov več. Sodeč po javnoevidenčni bazi Ajpesa je bilo lani 675 začetih stečajnih postopkov, iz registra izbrisanih podjetij pa 398.

Tudi letos se število stečajev očitno še ne umirja, saj je bilo januarja začetih stečajnih postopkov 52, 32 podjetij pa je že bilo izbrisanih iz registra.

Poleg neplačnikov tudi več plačilnih zamudnikov
Isti razlogi botrujejo tudi naraščanju neplačnikov na štajerskem koncu. Tako v mariborski Energiji plus, kjer imajo okoli 10.000 poslovnih odjemalcev, ugotavljajo, da se je med krizo povečalo število prisilnih poravnav in stečajev ter s tem povezano število neplačnikov, a stanje v lanskem letu ni bilo bistveno slabše kot leto prej. "Prav tako se je nekoliko povečalo število tistih, ki račune za elektriko plačujejo z zamudo," so pojasnili.

Prav tako se z vedno več neplačniki soočajo v Elektru Gorenjska prodaja, kjer elektriko dobavljajo okoli 8.200 podjetjem. Izmed teh jih kar 17 odstotkov svojih računov ni poravnalo, predvsem zaradi ekonomskih težav.
S podobnimi težavami se soočajo še v novogoriški družbi E3, ki električno energijo dobavlja več kot 15.000 poslovnim odjemalcem.

Obstajajo izjeme
Z navedenimi težavami se soočajo tudi v Gen-I, a imajo za razliko od drugih trgovcev z električno energijo zelo nizek, manj kot polodstotni delež neplačnikov. Lani je bilo namreč zgolj 11 poslovnih odjemalcev, ki so šli v stečaj ali postopek prisilne poravnave.

V Petrolu, kjer imajo okoli 400 poslovnih odjemalcev, pa so pojasnili, da so obravnavali le nekaj primerov neplačil, tudi zaradi stečajev.