Skoraj vse prihodke Krka dobi iz izvoza. Foto: Bobo
Skoraj vse prihodke Krka dobi iz izvoza. Foto: Bobo

Z lestvice največjih slovenskih izvoznikov v letu 2014, objavilo jo je Delo, je razvidno, da je Krka na ravni skupine lani izvozila za 1,1 milijarde evrov, Gorenje pa dobro milijardo evrov. Za Krko izvoz pomeni kar 93 odstotkov celotne prodaje, za Gorenje pa 85 odstotkov. Na tretjem mestu se je znašel Lek z dobrimi 982 milijoni evrov.

Do desetega mesta si nato sledijo še Revoz in Renault (837 milijonov evrov), skupina Sij (610 milijonov evrov), skupina Impol (464 milijonov evrov), koncern Kolektor (275 milijonov evrov), BSH Hišni aparati (246 milijonov evrov), Julon (228 milijonov evrov) in skupina Hidria (220 milijonov evrov).

Lestvica, na katero je Delo letos uvrstilo 129 podjetij z ustvarjenim izvozom nad 1,3 milijona evrov, ki so posredovala podatke, je v primerjavi z lansko bogatejša za kar nekaj izvoznikov. Med prvimi 32 imeni je devet novih, skupaj pa so ustvarili 1,7 milijarde evrov prihodkov od prodaje v tujini.

EU prednjači pred drugimi trgi
Več kot 70 odstotkov podjetij je lani povečalo izvoz, polovica kar za dvomestno številko. Največjih šest družb z lestvice ustvari točno polovico vseh prihodkov od prodaje, prvih 20, ki so presegle sto milijonov letne prodaje v tujini, pa tri četrtine vsega. EU je pri tem daleč največji trg, saj tja izvozimo skoraj 75 odstotkov vsega blaga. Daleč največ, 837 milijonov evrov, na trge EU-ja izvozi Revoz.

Gorenje je medtem najbolj prisotno na trgih nekdanje Jugoslavije, kamor je lani izvozilo za 134 milijonov evrov blaga, sledita mu Krka (52 milijonov evrov) in Droga Kolinska/Atlantic Grupa (49 milijonov evrov).

Največji izvozniki so ob koncu lanskega leta zaposlovali 77.291 ljudi, sodeč po napovedih (vsi jih niso dali), pa bo letos sedem podjetij zmanjšalo število zaposlenih za 134. A bo 75 podjetij letos ustvarilo tudi 1.565 novih delovnih mest. Od tega v Krki napovedujejo 420 zaposlitev, v BSH-ju Hišnih aparatih 150, v skupini Sij pa 75.