Za letošnje leto v skupini načrtujejo prodajo v višini 1,375 milijarde evrov. Foto: BoBo
Za letošnje leto v skupini načrtujejo prodajo v višini 1,375 milijarde evrov. Foto: BoBo

Ocenjeni dobiček iz poslovanja se je v polletju okrepil za 14 odstotkov na 154,9 milijona evrov, ocenjeni bruto dobiček iz poslovanja pa za 10 odstotkov na 210,3 milijona evrov. Skupina, ki je prodajo povečala v vseh skupinah izdelkov in storitev, je na domačem trgu prodajo okrepila za štiri odstotke. Prodaja izdelkov in storitev je dosegla 45 milijonov evrov. Prodaja na slovenskem trgu ima v skupni prodaji 5,9-odstotni delež, so navedli v Krki.

Skupina je v polletju na trgih zunaj Slovenije prodala za 714,7 milijona evrov izdelkov, kar predstavlja 94 odstotkov prodaje izdelkov in storitev skupine. Količinsko je prodala 7,4 milijarde enot, in sicer tablet, kapsul, injekcij, kar je za štiri odstotke več kot v prvem lanskem polletju.

Povečana prodaja v vseh regijah
Krka je prodajo povečala v vseh regijah. S 33-odstotnim deležem je bila prva po velikosti prodaje regija Vzhodna Evropa, kjer se je ta povečala za 15 odstotkov na 251,5 milijona evrov. V Rusiji, ki je njihov največji posamični trg, so prodajo povečali za devet odstotkov na 166,8 milijona evrov.

V regiji Zahodna Evropa z 22,5-odstotnim deležem prodaje so to povečali za 17 odstotkov na 170,6 milijona evrov. Največjo rast so dosegli v skandinavskih državah, Španiji, Združenem kraljestvu in na Portugalskem. V Nemčiji, največjem trgu v tej regiji, so prodajo povečali za pet odstotkov na 40,6 milijona evrov.

49 milijonov za naložbe
V regiji Srednja Evropa so prodali za 169,6 milijona evrov ali za pet odstotkov več. Na Poljskem, največjem trgu v tej regiji, so prodajo povečali za šest odstotkov na 79,5 milijona evrov. V regiji Jugovzhodna Evropa se je prodaja okrepila za 11 odstotkov na 98,5 milijona evrov. Največjo rast so beležili v Bolgariji, Srbiji in Romuniji.

V skupini so za vlaganja in naložbe v polletju namenili 49 milijonov evrov, od tega 39 milijonov evrov v družbi Krka. V prvih šestih mesecih leta so registrirali šest novih izdelkov v 12 farmacevtskih oblikah in jakostih, so dodali v Krki.

Načrt: 172 milijonov dobička
Za letošnje leto v skupini načrtujejo prodajo v višini 1,375 milijarde evrov, čisti dobiček v višini 172 milijonov evrov, vlaganja, predvsem v povečanje in posodobitev proizvodnih zmogljivosti in infrastrukture, v višini dobrih 124 milijonov evrov ter izdatke za raziskave in razvoj v višini 10 odstotkov prodaje.

10,3 odstotka višje dividende
Te rezultate je predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič predstavil na skupščini delničarjev. Končne nerevidirane rezultate poslovanja skupine Krka in družbe Krka v prvem polletju bo nadzorni svet obravnaval na seji 31. julija. Delničarji Krke so na skupščini, na kateri je bilo zastopanega 54,95 odstotka kapitala, sprejeli sklep, da se od lanskega bilančnega dobička v višini 189,47 milijona evrov za dividende nameni 101,66 milijona oz. 3,20 evra bruto na delnico. V primerjavi z lansko dividendo to predstavlja povečanje za 10,3 odstotka.

Po prvotnem predlogu bi za dividende namenili 101,84 milijona, a je delničar Jože Colarič, sicer predsednik uprave Krke, podal nasprotni predlog, po katerem bi za izplačilo dividend namenili 101,66 milijona. Po Colaričevih besedah gre zgolj za tehnični popravek, ki ne vpliva na višino dividende. Delničarji so predlog podprli.

Nova članica nadzornega sveta
Za druge rezerve iz dobička bi po prvotnem predlogu namenili 43,82 milijona evrov, skoraj enak znesek pa prenesli v prihodnje leto. Tudi glede tega je Colarič podal nasprotni predlog za zvišanje obeh zneskov na 43,9 milijona evrov, ki so ga delničarji prav tako podprli.

Dividende bodo začeli izplačevati 18. julija. Colarič je na novinarsko vprašanje po skupščini, ali se rast dividend obeta tudi v prihodnjih letih, dejal, da že strategija skupine določa izplačilo najmanj 50 odstotkov dobička za dividende. "Poleg tega smo imeli vedno tak pristop, da smo dividende nekoliko povečevali. Za to povečevanje pa je seveda nujen dober rezultat. Trudili se bomo, da bo rezultat vedno ugoden," je dodal.

Skupščina je upravi in nadzornemu svetu za lani podelila razrešnico. Seznanila se je z odstopom Hans-Helmuta Fabryja s funkcije člana nadzornega sveta. Za novo članico nadzornega sveta so za mandatno obdobje petih let izvolili Mojco Osolnik Videmšek, sicer članico poslovodstva družbe GB Leasing. Za revizorja za poslovna leta 2019, 2020 in 2021 so imenovali družbo Ernst & Young.