Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predstavitev lanskih poslovnih izidov Krke je minila v senci poročanja romunskih medijev, da naj bi podjetje v tamkajšnji državi podkupovalo. Predsednik uprave Krke Jože Colarič je na tiskovni konferenci povedal, da je Krka takoj po objavi obtožb o podkupovanju v Romuniji izvedla notranjo preiskavo. Ta je ugotovila, da obtožbe o domnevni sistemski korupciji v Romuniji niso utemeljene niti glede zaposlenih v Krki Romania, še manj pa, da naj bi korupcijo vodili s sedeža matične družbe v Sloveniji.

Pregled, ki so ga opravili Krkini strokovnjaki, je sicer pokazal, da je imelo njihovo odvisno podjetje v Romuniji ustrezna navodila matične družbe, ni pa mogoče povsem izključiti, da je v preteklosti kakšen posameznik v njem kršil interna navodila in pogodbene obveznosti iz delovnega razmerja, je dodal.

Po omenjeni preiskavi Krka v Romuniji uvaja tudi ukrepe, ki bodo še izboljšali preglednost poslovanja in spoštovanje pravil skladnosti poslovanja na vseh področjih. Nadzorni svet se je seznanil s poročilom uprave in podpira ukrepe, ki so bili sprejeti v povezavi s tem.

Krka je v Romuniji tudi imenovala novega direktorja, dozdajšnja direktorica pa se je vrnila na svoje prejšnje delovno mesto. Colarič je zatrdil, da v Romuniji ni bilo nič nezakonitega in spornega, in dodal, da omenjene obtožbe Krki niso povzročile opazne škode.

Poslovni izidi za leto 2019

Nadaljeval je z oceno, da je Krka lani imela največjo prodajo v svoji zgodovini. Skupina je rast prodaje dosegla v vseh prodajnih regijah in na večini trgov. Prav tako je okrepila prodajo vseh skupin izdelkov in storitev.

Po prodaji je bila največja regija v skupini vzhodna Evropa, kjer so prodali za 481,2 milijona evrov izdelkov in storitev, kar je 17 odstotkov več kot predlani. V Rusiji so prodajo povečali za 13 odstotkov, na 310,5 milijona evrov.

Dobiček iz poslovanja skupine se je povečal za 18 odstotkov, na 274 milijonov evrov, dobiček pred davki za 40 odstotkov, na 283,7 milijona evrov.

Družba Krka je ustvarila 1,39 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 13 odstotkov več kot v letu 2018. Čisti dobiček je porasel za 52 odstotkov, na 248,1 milijona evrov.

Colarič je povedal, da v skupini Krka letos načrtujejo prodajo v vrednosti 1,52 milijarde in dobrih 210 milijonov evrov dobička. Za vlaganja, ki bodo namenjena predvsem povečanju in posodobitvi proizvodnih zmogljivosti in infrastrukture, imajo pripravljenih 134 milijonov evrov.
Za naložbe so sicer lani odšteli 113 milijonov evrov, od tega 93 milijonov evrov za naložbe v matični družbi. Vlagali so predvsem v okrepitev in tehnološko posodobitev proizvodnje in razvoja, v zagotavljanje kakovosti ter v proizvodno-distribucijske centre po svetu.

Krka načrtuje letos triodstotno rast števila zaposlenih v Sloveniji in tujini. Konec leta naj bi tako imela skupaj več kot 12.300 zaposlenih, je še napovedal Colarič.

Krka podkupovala v Romuniji?